Startsidan
9 Pizza
Sallad
Sangria
Lektion8
Ordlista

      Pizzor:   Pizza är en rätt som spritt sig över hela världen.  Urpsrungligen  kommer pizzan från södra Italien. Pizza betyder egentligen tårta, kanske kan man kalla den för  varm smörgåstårta. Påläggen, som kan variera nästan i det oändliga, ger pizzan dess namn. Den osötade degen med den goda mäktiga fyllningen gör, att man blir ordentligt mätt, för portionspizzorna brukar nästan vara större än den tallrik de ligger på. Att göra jättepizzor som täcker en hel bakplåt passar utmärkt när man är många, som tillsammans skall festa på pizza
Vill man göra en italiensk afton med pizza som huvudrätt passar ett glas sangria eller sk pizzeriasallad utmärkt som entré och färsk frukt som dessert.
("Rutiga kokboken", ICA-förlaget)


Deg: 4 pizzor,
Tid: 1-11/4 tim
  1. 2 dl vatten
  2. 25 g jäst
  3. 2 msk olja
  4. ½ tsk salt
  5. ca 5 dl vetemjöl


Tomatsås:

  1. 1 st gul lök
  2. ½ msk olja
  3. ca 400 g krossade eller passerade tomater på burk
  4. ½ tsk salt
  5. ½ krm svartpeppar
  6. ½ tsk stött basilika
  7. ½ tsk stött oregano









     
  1. ½ st söndersmulad lagerblad
  2. (½ krossad vitlöksklyfta)
  3. (2 msk tomatpuré)

    Gratinering:
  4. 6 dl (200 g) grovt riven ost prt salut, riddar- eller gräddost
 
Här kan du välja fyllning till din pizza!

Gör så här:
  1. Ljumma vattnet till fingervärme (+37 grader).  
  2. Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
  3. Tillsätt resten av degspadet, oljan och saltet.
  4. Arbeta i största delen av mjölet.
  5. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig med resten av mjölet.
  6. Dela degen i fyra lika stora delar, forma dem till bullar låt dem jäsa ca 30 min under bakduk på dragfri plats.

    Gör under tiden tomatsåsen:
  7. Skala, hacka och fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt tomaterna, saltet, kryddorna, eventuellt vitlök och tomatpuré. Låt såsen koka upp ihop och därefter bli kall.
 
  1. Sätt på ugnen på 275 grader. 
  2. Förbered ingredienserna till fyllningen
  3. Tryck till kanterna lätt.
  4. Kavla sedan ut bullarna till tunna, runda bottnar, ca 24 cm i diameter.
  5. Lägg dem på plåtar som är täckta med bakplåtspapper.
  6. Täck bottnarna med lite av den rivna osten och tomatsås. Lämna kanterna fria så att de blir frasiga vid gräddningen.
  7. Lägg på önskad fyllning enligt något av förslagen i väljrutan ovan.
  8. Strö över resten av osten.
  9. Grädda pizzorna på nedre falsen i ugnen 7-10 min.