Startsidan
8 Pepparrotstorsk
Äppelkräm
Lektion7
Ordlista

      6 portioner
    • 800 g torskfile
    • 1 gul lök
    • 2 tsk salt
    • 1 msk dill
    • 1 msk pepparrot (färsk el. tub)
    • 4 msk majonnäs
    • 1½ msk senap
    • 1½ msk mjölk
    • 2 msk ströbröd
    • några klickar smör

    Pepparrottorsk
    Fisken gjordes av Marja Tikkakoski, Mirjami Åivo, Laura Joki J Sanna Widjeskog
     


    1. Hacka löken och bryn den lätt
    2. Lägg den i en smord ugnssäker form.
    3. Lägg torskfileérna över och salta.
    4. Blanda hackad dill och färsk riven pepparrot (eller från tuben), och strö över fisken
    1. Rör ihop majonnäs och senap, rör i mjölken och häll alltsammans över fisken.
    2. Strö över skorpmjöl och klicka ev. smör till.
    3. Grädda i 225 graders ugn i ca. 45 minuter.

      Servera med pressad potatis och frisk grönsallad.


    Äppelkräm
    2 portioner
    • 2 stora äpplen
    • 3 dl vatten
    • 2 msk socker
    • en  kanelbit

      Redning:
    • ½ dl vatten
    • 1 msk potatismjöl

    Äppelkräm
    Äppelkrämen gjordes av Marja Tikkakoski, Mirjami Åivo, Laura Joki J Sanna Widjeskog

    1. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor
    2. Koka upp vatten, socker och kanel.
    3. Lägg i äppelklyftorna och låt dem sjuda under lock tills de är mjuka.
    4. Drag kastrullen från plattan.
    1. Blanda vatten och potatismjöl i en redningsbägare.
    2. Häll redningen i en fin stråle i katrullen och rör hela tiden.
    3. Låt krämen koka upp.
    4. Häll upp krämen och servera med mjölk.