Startsida
10 Tupp i vin
Citronfromage

("Rutiga kokboken", ICA-förlaget)
Lektion9  
Lektion11
Ordlista
 
 
  • 1 st (ca 1kg) kyckling
  • 2 msk vetemjöl
  • 1½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk margarin/smör/olja
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • 1 krm timjam
  • 1 st lagerblad
  • 4 dl rödvin
  • 15 st små gula lökar
  • 200 g små farska champinjoner
  • 50 gbacon (rimsaltad fläsk)
  • 150 g persilja
bild
 
  1. Tina kycklingen först om den är djupfryst.
  2. Dela den i bitar.
  3. Vänd dem i en blandning av mjöl, salt och peppar. Om du använder marinerade kycklindelar, vänd dem i vetemjöl utan kryddor.
  4. Bryn köttbitarna i matfettet i en stekpanna.
  5. Lägg över dem i en gryta.
  6. Tillsätt den krossade vitlöken, timjam, lagerblad och häll på vinet.
  7. Sjud under lock på svag värme 20 minuter.
  1. Skala under tiden lökarna och ansa svampen.
  2. Skär fläsket (bacon) i strimlor och bryn det tillsammans med svampen och lökarna.
  3. Lägg ner det brynta i grytan.
  4. Sjud ytterligare 20 minuter.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
  6. Strö på rikligt med persilja.

    Ersätt gärna den hela kycklingen med kycklingdelar, vinet med buljong och det rimsaltade fläsket med rökt sidfläsk eller bacon.

    Servera med kokt ris.




Enkel citron- eller apelsinfromage
 
    4 portionen
  • 5 st gelatinblad
  • vatten
  • 3 st stora ägg
  • 1½ dl socker
  • 1 st rivet skal av citron eller apelsin
  • 1 st nypressad saft av citron eller apelsin
  • vatten 

 

Apelsinhalvor fyllda med citronfromage
Dessa apelsinhalvor gjordes av  läraren hemma under påsklåvet.

 
  1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
  2. Vispa ägg och socker riktigt poröst, gärna med elvisp.
  3. Blanda i skal och saft från citronerna eller apelsinerna.
  4. Späd saften med vatten, vätskan skall vara 2½ dl.
  5. Krama vattnet ur gelatinbladen och lös upp (smält) dem i en liten kastrull på svag värme.
  1. Tillsätt gelatinlösningen i en fin stråle i äggblandningen under kraftig vispning. Häll upp fromagen i en skål.

    Tips!
    Byt
    ut citronen eller apelsinerna mot 2½ dl mosade färska bär.

    Ät fromagen naturell eller med t ex skivade apelsiner eller rån som tillbehör.

Fin fromage (6 portioner)

Följ receptet ovan men skilj äggulor och -vitor åt. Rör gulorna porösa med sockret. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa dessutom 3 dl vispgrädde till hårt skum. Vänd försiktigt ner grädden och vitorna men rör först ner gelatinlösningen i äggsmeten.

 

Fyllda apelsinhalvor (8portioner)
Se bild ovan!


Borsta apelsinerna i varmt vatten. Torka dem. Dela dem i halvor, skär eventuellt kanten taggig. Gröp försiktigt ur köttet.
Fyll apelsinhalvorna toppigt med fromage.
Eller fyll dem med skivad glass och apelsinköttet skuret i smä tärningar. Garnera eventuelt med blockchoklad.