Startsidan
7 Frukthattar
Lektion6
Ordlista

    Ett lite annorlunda sätt att baka in frukt på.
    10 st hattar
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ dl maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 150 g smör eller margarin

    Fyllning:
  • ca 800 g päron- eller persikohalvor på burk

    Pensling:
  • 1 st ägg
  • mandelspån

Frukthatt 
Den fina hatten gjordes av Saija Hiekka, Reetta Anttila, Susanna Heikkilä ja Elina


  1. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål eller direkt på bakbordet. (Ta gärna undan lite av vetemjölet till utbakningen.)
  2. Tillsätt matfettet och hacka in det i mjölblandningen.
  3. Arbeta snabbt samman degen.
  4. Låt den stå kallt en stund.
  5. Kavla sedan ut degen på lätt mjölat bakbord och ta med mått ut runda kakor, ca 7 cm i diameter.
  6. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
  7. Placera en väl avrunnen frukthalva på varje kaka.
  1. Ta därefter med rund mått ut 10 nya kakor som är större (ca 9 cm) än de föregående.
  2. Lägg dem ovanpå frukten.
  3. Tryck till kanterna lätt.
  4. Forma resten av degen som smala rullar och lägg dem som en dekorativ kant runt om varje hatt. 
  5. Pensla hattarna med uppvispat ägg och strö på mandeln.
  6. Grädda dem mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme tills degen fått vacker guldgul färg, ca 10 min.

    Ät hattarna ljumma med mjukrörd glass, grädde eller fruktlag.