Startsidan
4 Parisersmörgås 
Läckra godisar
Lektion3

Ordlista


Parisersmörgås

  • 1 stycke
  • 1 skiva vitt formbröd (med kanter)
  • 25 g smör
  • 50 g köttfärs
  • 1 tsk lök i små tärningar
  • 1 tsk inlagda rödbetor i små tärningar
  • 1 tsk kapris
  • 2 st ägg
  • 1 krm salt
  • några vrid på svartpepparkvarnen
  • (1 msk vatten)
 

Parisersmörgås

Smörgåsen gjordes av Pia, Taru, Saana och Maija

 

Så här gör man:

  1. Blanda köttfärsen med en äggula, löken, rödbetorna, kaprisen, salt, peppar och eventuellt med en matsked vatten.
  2. Fördela färsen jämnt på brödskivans ena sida.
  3. Stek smörgåsen med köttsidan nedåt  i en måttlig varm panna. Strax innan det är dags att vända smörgåsen 

 

knäck i stekpannan det andra ägget . 

4.Vänd smörgåsen nu! Stek brödsidan endast  så länge att den blir frasig. Nu bör smörgåsen och ägget vara färdigstekta samtidigt.,

5. Lägg  upp smörgåsen, med köttsidan uppåt, på en uppvärmd  tallrik. Lägg överst det stekta ägget. Servera!



Läckra godisar
  • 100 g margarin (eller smör)
  • 2 dl socker
  • 4 tsk kakao
  • 4 msk vetemjöl
  • 0,5 dl sirap
  • 1 dl krossad mandel
 
 
 
Så här gör man:
  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
  2. Koka några minuter under omröring.
  3. Häll blandningen på bakplåtspapper på en ugnspanna.

 

  1. Låt stelna i kylen någon timme.
  2. Skär i fyrkanter.
  3. Du kan slå in godisarna i fina karamellpapper om du vill bjuda eller ge dem som en present till någon.

 

God mat med ägg