- Smält matfettet i en kastrull. Häll på
vätskan. Värm till +37º C.
- Smula ner jästen i degbunken. Häll
på lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst.
- Tillsätt därefter resten av degspadet.
- Häll sedan i salt och socker.
- Arbeta i två tredjedelar av mjölet, lite i
sänder.Resten sparas till knådningen och utbakningen.
- Arbeta degen tills den är seg, blank och smidig.
Den är färdig när den släpper bunkens kanter.
- Känns degen för tung att arbeta med degspaden,
så kan man använda händerna.
- Stöd gärna bunken mot magen eller ställ
den på en fuktad wettexduk.
- Låt degen jäsa i rumstemperatur på
dragfri plats 30-60 min eller till dubbelstorlek.
- Stjäp upp degen på lätt mjölat bakbord.
Knåda in resten av mjölet med lugna, jämna tag.
|
- Knådningen är viktig för att brödet
skall få jämn porighet och bli högt, poröst och saftigt.
- Knåda degen så länge att den är lätt
att hantera och inte fastnar på händerna och bakbordet.
- Både vid jäsningen och gräddningen får
man bästa resultat om man ser till att bullarna har samma
storlek.
- Arbeta rationellt och gör så
här:
- forma degen till jämntjocka längder
- skär dem tvärs över i lika stora bitar med en degskrapa eller vass kniv.
- vänd bullarna i lite mjöl innan de läggs på smord plåt så får de en trevlig yta.
-
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur tills de nått knappt
dubbel storlek.
-
Grädda i ugn, 225º C, i 10-15
min. Tiden beror på
bullarnas stolek.
|