22 Stallmästarkaka med Vaniljsås
Lektion21
Lektion23
 

 

4 portioner  (tid ca 45 min)
  • 5 dl ströbröd
  • 100 g margarin eller smör
  • 2-3 msk kakaopulver
  • 2 msksocker
  • 2 dl lättsockrad äppelmos
bild
 
Gör så här:
  1. Fräs ströbrödet i matfettet i stekpanna.
  2. Blanda samman kakaon och sockret.
  3. Rör ner det i ströbrödet.
  4. Smörj en rund form, ca 20 cm i diemeter.
  5. Varva ströbrödsblandningen med äppelmoset i formen.


  1. Första och sista lagret skall vara ströbröd.
  2. Grädda kakan, mitt i ugnen, i 200 graders ugnsvärme ca 15 min.
  3. Låt kakan svalna.
  4. Stjälp upp den på serveringsfat.

    Ät kakan med vaniljsås. 

Enkel vaniljsås

  • 1 st ägg
  • 1-2 msk socker
  • 4 dl mjölk
  • ½ msk potatismjöl
  • 1 msk vanillinsocker
  • ½-1 dl vispgrädde)
 
 
Gör så här:
  1. samman ägget, sockret, lite av mjölken och potatismjölet i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt resten av mjölken.
  3. Sjud såsen under vispning tills den tjocknar.
  4. Låt kallna, vispa i den då och då.


  1. Smaksätt med vaniljsocker.
  2. Såsen blir extra god om man tillsätter vispad grädde strax innan den skall serveras.

    Servera såsen kall till bär- och fruktpajer, fruktkompott, bär m m.