19 Mormors köttbullar
Lektion18
Lektion20
Ordlista

Köttbullar

  • 400 g köttfärs
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk malen kryddpeppar
  • 1/4 tsk vitpeppar
  • 1 msk riven gul lök
  • 1 burk (125g) anjovis
  • 1 dl grädde
  • ½ dl vatten
  • 2 kokta medelstora potatisar
  • 1 äggula
  • (en nypa socker)
bild
 
  1. Blanda färsen med saltet.
  2. Mosa anjovis med gaffel på tallriken.
  3. Rör därefter ner peppar, lök, anjovismoset och resten av ingredienserna
  1. Forma små runda köttbullar och stek dem vackert bruna på stekpannan.
  2. Du kan också steka köttbullarna på bakplåtspapper på  plåten i ugnen, men då blir dom inte så fina och runda.


Potatismos

  • 6 medelstora potatisar (½ kg)
  • 1 msk matfett
  • 1 dl varm mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk finskuret kryddgrönt (persilja, dill, purjolök eller kryddkrasse)
 
  1. Skala och koka potatisen.
  2. Häll av kokvattnet.
  3. Mosa  potatisen med elvisp eller potatisstöt.
  4. Tillsätt margarinet och mjölken.
  1. Rör eller vispa moset luftigt med elvisp eller trägaffel.
  2. Smaksätt med salt och peppar
  3. Lägg upp moset
  4. Strö över kryddgrönt