Startsidan
19 Mormors köttbullar
Lektion18
Lektion20
Ordlista
Köttbullar
400 g köttfärs
1 tsk salt
½ tsk malen
krydd
peppar
1/4 tsk vitpeppar
1 msk riven gul lök
1 burk (125g) anjovis
1 dl grädde
½ dl vatten
2 kokta medelstora potatisar
1 äggula
(en nypa socker)
bild
Blanda färsen med saltet.
Mosa anjovis med gaffel på tallriken.
Rör därefter ner peppar, lök, anjovismoset och resten av ingredienserna
Forma små runda köttbullar och stek dem vackert bruna på stekpannan.
Du kan också steka köttbullarna på bakplåtspapper på plåten i ugnen, men då blir dom inte så fina och runda.
Potatismos
6 medelstora potatisar (½ kg)
1 msk matfett
1 dl
varm
mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk finskuret kryddgrönt (persilja, dill, purjolök eller kryddkrasse)
Skala och koka potatisen.
Häll av kokvattnet.
Mosa potatisen med elvisp eller potatisstöt.
Tillsätt margarinet och mjölken.
Rör eller vispa moset luftigt med elvisp eller trägaffel.
Smaksätt med salt och peppar
Lägg upp moset
Strö över kryddgrönt