17 Jämtländska tunnbröd
Lektion16
Lektion18
Ordlista

    ca 10 st
  •  25 g jäst
  • 3/4 dl kaffegrädde
  • ½ dl mjölk
  • 11/4 dl lättöl (pilsner)
  • 1½ dl rågsikt
  • 1½ dl kornmjöl
  • ca 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk stött fänkål
  • ½ tsk stött kummin
bild 

  1. Gör en vanlig deg av först smulad jäst blandad med grädde och mjölk som ljummats till 37º.
  2. Tillsätt öl, rågsikt, kornmjöl och 3/4 av vetemjölet.
  3. Arbeta in samtliga kryddor och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
  4. Dela den ojästa degen i 10 lika stora bitar som  formas till runda bullar innan de får jäsa under bakduk ca 30 min.
  5. Kavla ut dem på vanligt vis med hjälp av resterande vetemjöl och slät välmjölad kavel på bordet.
  1. Vänd och mjöla kakan flera gånger tills man har stora knappt 1 cm tjocka kakor som flyttas över på värmd plåt med bakplåtspapper.
  2. Kavla tills de ej kan göras tunnare och dra då över dem ytterligare med kruskavel.
  3. Grädda bröden tills de fått fin färg i 225º ugn ca 5 minuter.
  4. Lägg bröden att svalna på bakgaller utan bakduk.