16 Tekakor
Lektion15
Lektion17
Ordlista

    ca 12 st

    Gröt
  •  2½ dl mjölk
  • 1½ dl havregryn
  • 1/4 tsk salt
    Koka gröten först.

    Tillsätt:
    75 g smör eller margarin i bitar blandas in i gröten och låt smältas

    Deg
  • 2½ dl mjölk
  • 50g jäst
  • ½ dl sirap
  • 750 g vetemjöl =(ca 1 liter)
bild 

  1. Koka gröt och tillsätt 75g fett.
  2. Tillsätt mjölken och smula ner jästen. Kolla, att degvätskan är ungefär + 37°. 
  3. Tillsätt sirap och hälften av mjölet.
  4. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen tills den är blank och släpper bunkens kanter.
  1. Låt degen jäsa 30-40 min eller vila i 10 min.
  2. Mjöla bakbordet, häll upp degen och knåda den smidig.
  3. Dela degen till 12 delar och kavla ut dem till runda kakor, ½ cm tjocka
  4. Nagga dem med gaffel och låt dem jäsa under bakduk eller värmeskåp.
  5. Grädda kakorna tills de fått vacker färg och känns lätta, ca 10 min.