- (Smält det fasta matfettet i en kastrull och
häll i vattnet.)
- Värm degspadet till ca 37ºC.
- Använder man olja blandar man den i det
ljumma degspadet.
- Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken.
- Tillsätt resten av degspadet, salt och socker.
- Rör i ca 3/4 av mjölet. Arbeta degen tills den blir seg, blank
och smidig och släpper degbunkens kanter.
- Strö ett tunnt lager mjöl över degen och lägg på en
bakduk.
- Ställ degen att jäsa på en dragfri, ljum plats tills den
blir dubbelt så stor, ca 30 minuter.
- Arbeta degen lätt i bunken och stjälp upp den på mjölat
bakbord.
|
- Knåda degen med mera mjöl på bakbordet. Degen är färdig
när den är blank, smidig och släpper bakbordet utan extra mjöl.
- Forma degen till 3-5 smala längder, lika långa som plåten.
- Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
- Skåra dem på några ställen med en vass kniv eller
rakblad.
- Låt dem jäsa utan bakduk ca 30 minuter
- Grädda i mitten av ugnen i 275-300 graders ugnsvärme 12-15
min.
- Pensla eventuellt hastigt med lite kallt vatten just när
bröden tas ut ur ugnen, så blir ytan lite glansig.
- Låt dem kallna utan bakduk.
|