14 Soppa på trattkanttareller 
med Pain riche
Lektion 13
Lektion 15
Ordlista

    6 pers. till éntrerätt

  • 1 l färska trattkanttareller el. 2-3 dl djupfrysta (gärna mera)
  • en klick smör
  • 4 msk vetemjöl
  • ca. 1 l buljong på tärning
  • 1 msk tomatpure
  • 1½ dl grädde
  • ca 1 msk roguefortost (blåmögelost, Aura)
  • 1 tsk citronsaft
  • lite persilja
  • ev. finhackad lök


  1. Rensa svampen och skär den i bitar.
  2. Lägg lite smör i en gryta. Lägg i svampen och låt den koka ihop under ett par minuter. Fyll på med fett om det behövs.
  3. Tillsätt vetemjöl och rör väl.
  4. Häll i buljongen (vatten och tärning), men bara lite i sänder. Rör hela tiden ordentligt.
  1. Smaksätt med tomatpurén och roguefortosten.
  2. Låt allt koka i ca 10 minuter.
  3. Tillsätt sist grädden och citronsaften. Smaka av.
  4. Strö persilja över och servera soppan het.


Pain riche  (vitt matbröd)

     
  • ½ dl olja (smör)
  • 5 dl  vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • ca 1,3 liter vetemjöl

 
  1. (Smält det fasta matfettet i en kastrull och häll i  vattnet.)
  2. Värm degspadet till ca 37ºC.
  3.  Använder man olja blandar man den i det ljumma degspadet.
  4. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken.
  5. Tillsätt resten av degspadet, salt och socker.
  6. Rör i ca 3/4 av mjölet. Arbeta degen tills den blir seg, blank och smidig och släpper degbunkens kanter.
  7. Strö ett tunnt lager mjöl över degen och lägg på en bakduk.
  8. Ställ degen att jäsa på en dragfri, ljum plats tills den blir dubbelt så stor, ca 30 minuter.
  9. Arbeta degen lätt i bunken och stjälp upp den på mjölat bakbord.
  1. Knåda degen med mera mjöl på bakbordet. Degen är färdig när den är blank, smidig och släpper bakbordet utan extra mjöl.
  2. Forma degen till 3-5 smala längder, lika långa som plåten.
  3. Lägg dem på bakplåtspapper  på en  plåt.
  4. Skåra dem på några ställen med en vass kniv eller rakblad.
  5. Låt dem jäsa utan bakduk ca 30 minuter
  6. Grädda i mitten av ugnen i 275-300 graders ugnsvärme 12-15 min.
  7. Pensla eventuellt hastigt med lite kallt vatten just när bröden tas ut ur ugnen, så blir ytan lite glansig.
  8. Låt dem kallna utan bakduk.