Startsidan
12 Tomat- och torsksoppa, Jordgubbssandwich
Lektion11
Lektion13
Ordlista
Läs om fisken

Uppgift

    4 portionen
  • 600 g torskfile
  • 2 st burkar hela tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 1 st gul lök
  • 1½ liter vatten
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 2 tsk timjam
  • 250 g lätt crème fraiche
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 100 g riven färsk parmesan (går lika bra med torr parmesan)
  • salt och peppar

 

Torsksoppa
Soppan gjordes av Jenna Pulkkinen


      Gör så här:
  1. Skär torsken i kuber.
  2. Skala rotfrukterna och löken.
  3. Hacka löken och skär ner morötterna och palsternackan i mindre bitar.
  4. Fräs i lite olja i en rymlig kastrull.
  5. Häll på vattnet, timjam, buljongtärningen, tomaterna, som du krossat med visp, samt tomatpurén.
  6. Låt det hela koka i ca 20 minuter tills det fått lite tjockare konsistens.
  1. Glöm inte att smaksätta soppan med salt och peppar.

    Crème fraichen:
  2. Blanda crème fraichen och parmesanen i en skål.
  3. Pressa i vitlöksklyftan. Smaksätt med salt och peppar.

    Servering:
    Lägg i torsken, låt soppan stå i ca 5-10 minuter på svag värme. Servera soppan med en klick crème fraiche.




Jordgubbssandwich
Recept: Kaarina Roininen
    4 portioner
  • 8 stora skivor rostbröd av graham eller vete.

    Fyllning:
  • 100 g okryddad färskost (Hovi)
  • ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • en knivsudd kanel
  • 12-15 st jordgubbar
  • (ljus sirap)
Jordgubbssanwich
Sandwichar gjordes av Jenna Pulkkinen
      Gör så här:
  1. Rosta brödskivorna och låt dem svalna av.
  2. Blanda färskosten, florsockret och kanelen.
  3. Bred ut fyllningen på alla de 8 brödskivorna.
  1. Skiva jordgubbarna. Lägg dem på 4 av de 8 brödskivorna. Om du vill kan du hälla på lite sirap.
  2. Tryck de andra fyra brödskivorna på brödskivorna med jordgubbar på.
  3. Skär bröden till trekanter.
  4. Servera med en gång.