VETELIN SEURAKUNTA

Veteli sijaitsee eteläisellä Keski-Pohjanmaalla, Perhon- eli Vetelinjoen keskijuoksulla. Pitäjää halkoo valtatie 13 sekä Halsualle, Evijärvelle ja Vimpeliin johtavat tieyhteydet. Elinkeinot jakautuvat jokseenkin tasan maatalouden, palveluelinkeinojen ja teollisten työpaikkojen kesken. Vetelin seurakunta perustettiin vuonna 1639 Karlebyn, eli Kokkolan suur-kirkkopitäjän kappeliksi. Silloiseen Yliwetelin kappeliin kuuluivat pitkään myös nykyiset Halsua, Kaustinen ja Perho.

Lisätietoja : www.genealogia.fi

 

 

KIRKKO

Nykyisen, järjestyksessä kolmannen, kirkon on rakentanut Erkki Kuorikoski vuonna 1843 ja tapulin Jaakko Kuorikoski vuonna 1859. Alttaritaulun on maalannut Johan Backman vuonna 1751 edelliseen kirkkoon. Molemmat urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat. Isommat, 27-äänikertaiset, vuodelta 1939 ja ll-äänikertaiset kuoriurut vuodelta 1979. Ensimmäiset 12-äänikertaiset urut oli rakentanut vuonna 1880 kruunupyyläinen Pietari Lybeck. Aikaisempien kirkkojen esineitä säilytetään kotiseutumuseossa, joka on rakennettu 1700-luvulta peräisin olevaa kirkkoa mukaillen.

 

MUISTOJA

Vapaussodan sankaripatsas, joka sijaitsee kirkkopihassa, on taiteilija Ilmari Wirkkalan, ja viime sotien muistomerkki hänen poikansa, maineikkaan Tapio Wirkkalan kasialaa. Kirkon edustalla oleva Raivaajapatsas on Tapio Wirkkalan nuoruudentöitä vuodelta 1939. Kirkkotarhassa ovat myös vanhan kirkon muistokivi ja 1860-luvun kuolonvuosien muistomerkki. Kirkonarkistossa säilytetään Yliwetelin kappalaisten kirjoittamaa kronikkaa, joka ulottuu aina kappelin perustamisvaiheisiin saakka. Se on julkaistu suomennettuna seurakunnan 350-vuotisjuhlakirjassa.