Hautajaiset

Hyvä ystävä

Sinua ja perhettäsi on kohdannut suru. Läheinen ja rakas ihminen on läheltäsi poissa. Uskomme, että omaistesi ja ystäviesi läsnäolo ja osanotto kuitenkin lohduttavat Sinua. Joka tapauksessa Vapahtajamme Jeesus on nyt Sinua lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. Myös kotiseurakuntasi rukoukset kantavat Sinua. Samoin kotiseurakuntasi kokoontumiset, jumalanpalvelukset ja ehtoollispöytä kutsuvat Sinua. Jos voit osallistua, saat kokea, ettet ole surussasi yksin. Surun keskellä on hoidettava tiettyjä käytännön asiota. Tämä pieni opas tarjoaa Sinulle muutamia ohjeita. Nyt suruviestin saavuttua olisi hyvä ottaa yhteys kirkkoherranvirastoon mahdollisimman pian ja sopia sanomakellojen soitosta. Sanomakellot soitetaan arkipäivisin klo 10-12 (ei lauantaisin). Sanomakellot on ikivanha kristillinen tapa, se muistuttaa meitä kaikkia ajallisen matkamme päättymisestä. Mikäli et saa kirkkoherranvirastoon yhteyttä, on paras soittaa suoraan seurakuntamestarille tai papistolle.

 

Hautausaika

Hautajaisten käytännön järjestelyt on hyvä aloittaa kirkkoherranvirastosta. Varaa mukaasi hautauslupa, jos olet jo saanut sen. Hautajaisten ajankohdasta sovitaan papin kanssa. Omaisilla on oikeus pyytää haluamansa pappi. Tärkeää olisi myös selvittää päivä ja kelloaika, jolloin vainajan kuljetus ruumishuoneelle tapahtuu. Tämä aika omaisten tulee ilmoittaa seurakuntamestarille. Pappi/kanttori on/ovat mukana ulosveisuuhetkessä, mikäli sitä toivot.

 

Siunaustilaisuus

Siunaustilaisuudessa kirkossa on kukat alttarilla ja kynttilät alttarilla ja alttarikaiteella. Mikäli haluat jotakin lisäksi, voit sopia siitä kukkakaupan ja seurakunnan kanssa. Kukkalaitteet toimitetaan pyydettäessä kukkakaupasta kirkon kuoriosaan. On kuitenkin hyvä käydä katsomassa oman kukkalaitteen paikka ennen toimituksen alkua. Mikäli sinulla on omia virsi- ja musiikkitoivomuksia, voit sopia niistä siunaavan papin tai kanttorin kanssa. Voit myös pyytää jotain ystävääsi tai omaisiasi laulamaan tai soittamaan siunaus- tai muistotilaisuudessa. Siunaustilaisuus äänitetään ja kasetti annetaan omaisille muistoksi. Kasetista voit maksaa haluamasi summan oman seurakunnan lähetystyön tukemiseksi. Siunaustilaisuuden kulku on pääpiirteissään seuraava:

Virsi

Johdanto

Psalmin lukua

Rukous

Raamatunlukua

Siunauspuhe

Siunaaminen (seurakunta nousee seisaalleen)

Rukous Isä meidän (yhteen ääneen)

Herran siunaus

Virsi tai muu musiikkiesitys

Kukkalaitteiden laskeminen (omaiset aloittavat)

Virsi

Kukkalaitteiden hakeminen arkulta

Surumarssi (arkku kannetaan ulos kirkosta)

Arkun laskeminen hautaan

Kehikon laskeminen ja kukkalaitteiden laskeminen (tai haudan peittäminen)

Virsi

 

Muistotilaisuus

Muistotilaisuus järjestetään nykyään lähes aina seurakuntatalolla. Sen varaaminen tapahtuu myös kirkkoherranvirastossa. Seurakuntatalon käyttö hautajaisiin on oman seurakunnan jäsenille maksutonta. Hautajaisten tarjoilusta tulee sopia emännän kanssa. Emännän työtunneista seurakunta laskuttaa omaisia. Maksu on tällä hetkellä 18 €/tunti + alv 13 %. Omaisten tulee lisäksi hankkia emännälle vapaaehtoista tarjoilu- ym. apua hänen toivomansa määrä.Sunnuntaityöstä veloitetaan kaksinkertainen maksu.

Hautasijan varaaminen

Hautasijan varaaminen tapahtuu myös kirkkoherran- virastossa/taloustoimistossa. Mikäli hautasijakortti on tallella, se on syytä varata mukaan. Hautasija käydään katsomassa paikan päällä yhdessä seurakuntamestarin kanssa. Uusi hautasija maksaa veteliläiselle 20 €. Seurakunta huolehtii haudankaivuusta. Tämä haudan avaus on maksullinen (100€). Omaiset saavat halutessaan peittää haudan. Muussa tapauksessa seurakunta huolehtii haudan peittämisestä (80€). Omaisten tulee huolehtia haudalle havut, jotka laitetaan nk. hautakehikon päälle ennen kukkalaitteiden laskemista. Lisäksi tulee hoitaa ensimmäisenä keväänä ns. haudan peruskunnostus; kumpu tasataan, kivet ja ylimääräinen maa viedään pois tai tarvittaessa tuodaan lisää multaa sekä kylvetään nurmi. Tämä haudan peruskunnostus on omaisten mahdollista hoitaa itse tai jättää seurakunnan hoidettavaksi. Peruskunnostuksesta laskutetaan hautajaislaskutuksen yhteydessä 40 €.

Haudan hoitosopimus

Haudan voi antaa seurakunnan hoitoon vuodeksi kerrallaan. Asiasta voi sopia taloustoimistossa. Haudanhoitosopimuksen tehtyäsi saat ns. haudanhoitotarjouksen, jonka maksettuasi saat seuraavana keväänä uuden tarjouksen. Maksamalla tämän tarjouslaskun haudanhoitosopimus uusiutuu ja saat jälleen seuraavana keväänä uuden tarjouksen.

Puhelinnumeroita

        Kirkkoherranvirasto  0504455 200

         Kirkkoherra Vesa Parpala 040-5205 721

         Seurakuntapastori Lauri Huhtinen 040-7786  792

         Diakoni  Susanna Heikkilä 040 5618 428

         Talouspäällikkö Merja Latomaa 050 4455 201

         Emäntä Carita Luhtasela/Paula Källström 050 4455 203

         Seurakuntamestari   050 4455 204