LogoEtusivulleElämänkertojaSiirtolaisuusTyhjäPalauteIn EnglishTyhjäTyhjäTyhjäTyhjäTyhjä

Sepäntalo
Edellinen sivu

Toholammin kunnan Jämsän kylässä on Sepäntalo-niminen maalaistalo, jossa ovat eläneet monitaitoiset Järvenojan seppäveljekset. Heidän nimensä vanhimmasta nuorimpaan olivat:

  • Antti Erkinpoika Järvenoja (s.22,8.1826, k.29.3.1904)
  • Jaakko (s.5.7.1830, k.31.1.1905)
  • Sakri (s.24.1,1835, k.23.7.1885)
  • Juho (s.24.3.1837, k.11.2.1923).

Heidän vanhempansa olivat:

  • Erkki Juhonpoika Järvenoja (s.3.2.1798 k.7.2.1869)
  • Liisa Antintytär o.s.Jämsä (s.9.7.1803, k.11.2.1923).

Vanhin veljeksistä, Antti, ei omannut mitään erikoistaipumuksia, mutta oli työmiehena tavallista kykynevämpi ja erittäin ahkera. Naimisiin mentyään hän osti Ojalan talon Kotilasta, mutta lapsettomaksi leskeksi jäätyään hän tuli takaisin kotitaloonsa, jonka hyväksi uupumattomana ahersi, vaikka hänellä ei enää siihen mitään osuutta ollutkaan.

Veljeksistä seuraava, Jaakko, oli erikoistunut maanviljelykseen ja hänen ansiotaan oli se, että tila oli yhteen aikaan maakunnan aivan ensimmäisiä ja sai Vaasan läänin Maanviljelysseuran kilpailussa palkinnoksi auran, joka oli ehkä ensimmäinen koko pitäjässä. Ampujana hän oli erinomainen, vaikka joutui käyttämään kaksia silmälaseja. Hän oli veljeksistä ainoa vanhapoika.

Sakri oli sekä maa- ja pyssyseppänä että erikoisen taitavana ampujana tunnettu koko Pohjanmaalla. Hänen valmistamillaan pyssyillä oli kova kysyntä ja niitä kulkeutui aina Lappiin saakka. Hylkeenampujat ostivat niitä myös paljon. Seppä kulki niitä myymässä aina Kajaanin markkinoilla asti.

Toisten tietojen mukaan hän valmisti 420 numeroitua pyssyä ja lisäksi vielä jonkun verran numeroimattomiakin. Toiset muistavat pyssyjen määrän olleen n. 260. Pyssyjä hän lisäksi korjasi useita satoja. Pyssyjen korkeasta laadusta ovat todisteena hänen omat ampumistuloksensa.

Tuloksen, jota ei liene itsekaän ylittänyt, hän saavutti Kokkolassa pidetyssä kilpailussa, johon hän järjestäjien kutsumana osallistui. Kilpailussa hän ampui kaikki kolme laukausta samaan reikään ja vielä keskelle taulua. Palkintotuomarit eivät aavistaneet tulosta näin hyväksi, vaan ilmoittivat, että yksi sattuma.

Asian hiukan väärin käsittänyt ampuja luuli, että uskotaan hanen vain sattumalla yhdellä laukauksella osuneen ja tulistui. "Huono vie, se ei ollut mikään sattuma." Kun tulokseen ei muuten uskottu, hän kaivatti kuulat esiin, ja kun niitä oli kolme päällekkäin, ilmiömäiseen tulokseen oli uskottava. Palkinnoksi tästä loistotuloksestaan hän sai verkapakan.

Samaa luokkaa kuin pyssyseppänä Sakri oli maaseppänäkin. Hän on takonut mm. suurimman osan Toholammin nykyisen Kirkon nauloista ja parhaimpia taidonnäytteitä lienee äimän jatkaminen. Vanhat miehet tunnustivat, että hän oli "puhujas seppä".

Veljeksistä nuorin, Juho eli Janne oli erikoistunut puusepäksi. Hänen korkeasta ammattitaidostaan tulee vakuuttuneeksi, kun tutustuu Sepäntalon tuvan huonekaluihin.

Liikeyritykset olivat siihen aikaan harvinaisia, mutta Järvenojan lahjakkaille veljeksille ei riittänyt yksinomaan maanviljelysammatti. Veljekset rakensivat erilaisia laitteita ja heistä tuli sahausliikkeen harjoittajia. Vuoden 1850 seutuvilla talossa oli kahdella kiviparilla varustettu, 12 metriä korkea tuulimylly. Myllyyn yhdistettiin myös raamisaha, joka oli käytössä yli 20 vuotta.

Noin 1870 veljekset rakensivat talon ohi virtaavan puron varteen vesivoimalla käyvän raamisahan. Kun Pohjanmaan rataa 1885-86 rakennettiin, Järvenojan sahalla sahattiin huomattava määrä Kokkolan ja oulun välisen rataosan asemarakennuksiin ja vahtikojuihin tarvittavaa lauta- ja lankkutavaraa. Keväisin sahattiin n. 3000 tukkia.

Kopsalan sahalta, joka oli palanut, ostettiin 1890 lokomobiili. Se oli paitsi sahan myös jauho- ja tuulimyllyn voimana. Sepäntaloon ostettiin luita, joista jauhettiin väkilannoitetta pelloille. Veljekset käyttivät samalla koneella myös puimakonetta, joka oli 15 m päässä olevassa elosuojassa. Voimansiirtolaite oli tehty kahdesta pitkästä tukista.

Veljekset Friiseiltä Kokkolasta ostettiin uusi 2-silinterinen ja 18-hevosvoimainen lokomobiili. Saha oli nyt kehittynyt vientisahaksi. Laudat ja lankut kuljetettiin omilla hevosilla Himangalle, josta ne laivoilla edelleen kulkivat maailman markkinoille.

Vuosisadan vaihteessa saha kunnostettiin ja tukkeja kuljetettiin nyt vaunuilla kelkkalaitteiden asemasta. Huittislaiset yrittäjät sahauttivat tuhansia runkoja. Kuitenkin heidän liikkeensä meni konkurssiin ja se tuotti Järvenojan veljeksille raskaan tappion. Vuoden 1910 jälkeen sahaus loppui.

Juhon pojan, Erkin, pojista Matti Vilpas (s.4.4.1909, k.27.6.1950) ja Erkki (s.13.1.1907, k.1.1.1958) ovat olleet vielä seppiä. Matti oli erinomainen juttujen kertoja ja hyvä viikateseppä. Erkki muutti Austraaliaan, missä hänet tunnettiin "sepän" nimellä. Siellä hän kuoli.

Sepäntalon paja ja pyssysorvi muistuttivat pyssysepistä vielä 1950-luvulla. Nykyisin talo on autiona, mahtava tupa on enää jäljellä, muut rakennukset on huonokuntoisina purettu pois. Myllynkivi puron varressa muistuttaa Sepäntalon loistoajoista.

Teksti: Raili Välikangas

Design Verkkoseppä

w w w . t o h o l a m p i . i n f o

Päivitetty viimeksi 14.2.2004