LogoEtusivulleElämänkertojaSiirtolaisuusTyhjäPalauteIn EnglishTyhjäTyhjäTyhjäTyhjäTyhjä

Heikki Pöyhtäri

Edellinen sivu

Heikki PöyhtäriPöyhtäri, Henrik (Heikki) William, kanttori, pankinjohtaja ja luottamushenkilö, syntynyt Himangalla syyskuun 26. päivänä 1880, kuollut Toholammilla syyskuun 5. päivänä 1954. Vanhemmat laivuri Mikko Mikonpoika Himanka ja Maija-Liisa Friis.

Himangan lukkari Antti Puusaari kiinnitti kirkossa huomiota tenoriäänellä laulavaan laivurin poikaan Heikki Viljamiin. Hän ryhtyi antamaan 15-vuotiaalle pojalle yksityisopetusta, jota kesti puolitoista vuotta. H.V. Pöyhtäri otettiin 1897 oppilaaksi Helsingin lukkari- ja urkurikouluun 17-vuotiaana. Loppututkinnon hän suoritti 19-vuotiaana.

Laivurin poikaa veti myös meri puoleensa. Hän purjehti isänsä ja veljiensä kanssa merillä Oulun ja Pietarin välillä. Saavutettuaan täysi-ikäisyyden H.V. Pöyhtäri saattoi hakea itselleen kanttorin virkaa. Hänet valittiin Toholammin kanttori-urkuriksi 1.5.1904. Tuota virkaa hän hoiti yhtäjaksoisesti 49 vuotta siirtyen eläkkeelle 1.5.1953.

Toholammille saapuessaan nuorelle parille osoitettiin kanttorin virkataloksi pieni Kettukankaan tila. Pöyhtäri aloitti voimallisen uudisraivauksen. Hänen aikanaan tila kasvoi muutamasta hehtaarista 23 hehtaarin mallitilaksi. Retkikunnat kävivät ihailemassa edistyksellistä maatilaa, jolla monet Kannuksen Maatalous- ja karjanhoitokoulun oppilaat saivat suorittaa yli 20 vuoden aikana harjoitteluopintonsa taitavan ja maataloudesta innostuneen kanttorin ja hänen vaimonsa opastamina. Perheeseen syntyi 12 lasta.

Kanttori Pöyhtärin harrastukset ja työtarmo ulottuivat myös Toholammin ja koko Keski-Pohjanmaan kehittämiseen. Hän toimi Toholammin osuusmeijerin isännöitsijänä 1906-19. Keski-Pohjanmaan osuuskaupan myymäläneuvoston jäsenenä ja tilintarkastajana hän toimi kolmenkymmenen vuoden ajan. Korpelan Voiman johtokunnan jäsenenä hän toimi 1919-1925. Toholammin kunnalliselämässä hän oli aktiivisesti toimien mm. kunnanvaltuuston puheenjohtajana vuodesta 1919 kymmenen vuotta sekä useiden lautakuntien puheenjohtajana ja jäsenenä vuosikymmenien ajan.

Varsinaisen työnsä ohella kanttori Pöyhtäri tunnettiin parhaiten Toholammin säästöpankin kamreerina eli johtajana. Säästöpankkitoiminta muodostikin hänen toiminnassaan laajan ja ansiokkaan haaran. Toholammin säästöpankin johtajana hän toimi oman virkansa ohella 1910-14 ja 1918-45, Ansioituneena pankkimiehenä hänet valittiin Keski-Pohjanmaan säästöpankkiliiton johtokuntaan.

Valtiollisessa elämässä kanttori Pöyhtäri oli maalaisliiton edustajana. Hän oli tasavallan presidentin valitsijamiehenä vuosina 1925 ja 1931. Lisäksi hän on ollut kansanedustajaehdokkaana.

Hän toimi Toholammin seurakunnan taloudenhoitajana 1929-53. Kokkolan rovastikunnan edustajaksi kirkolliskokoukseen hänet valittiin 1928, 1938 ja 1941. Vuoden 1938 kirkolliskokouksessa hän toimi virsikirjavaliokunnan jäsenenä tuoden kirkkoherra Väinö Havaksen kanssa myös lestadiolaisen näkökulman virsikirjan sisältöön. Valiokunnan jäsenenä hän sävelsi virteen Kirkasta oi Kristus meille (301) valiokunnan toivomuksesta uuden sävelmän, joka on eräs virsikirjamme helmiä.

Kanttori Heikki Viljami Pöyhtärin työ oli nuoruudesta asti valoisan ja syvän kristillisyyden ohjaamaa. Lapsuuden kodin usko, lestadiolaisuus, antoi hänelle suunnan, joka näkyi hänen toimiessaan kotiseutunsa ja Keski-Pohjanmaan hyväksi. Director cantus-arvonimen hän sai vuonna 1940. Hän sai Suomen osuuskauppojen keskusosuuskunnan ansiomerkin ja Säästöpankkiliiton kunniamerkin.

Puoliso Himangalla huhtikuun 3. päivänä 1904 Greta Maija Heikintytär Isopahkala, syntynyt Himangalla syyskuun 5. päivänä 1882, kuollut Toholammilla joulukuun 21. päivänä 1974, vanhemmat maanviljelijä Heikki Isopahkala ja hänen 1. vaimonsa Brita Josefiina Torvi.

H.Pri

Edellinen sivu
  Lähde: Keskipohjalaisia elämänkertoja,  Keskipohjanmaa-säätiö

Design Verkkoseppä

w w w . t o h o l a m p i . i n f o

Päivitetty viimeksi 3.11.2003