LogoEtusivulleElämänkertojaSiirtolaisuusTyhjäPalauteIn EnglishTyhjäTyhjäTyhjäTyhjäTyhjä

Matti Kotila

Edellinen sivu

Matti KotilaKotila, Matti Miikka, maanviljelijä, kansanedustaja ja kunnallismies, syntynyt Toholammilla lokakuun 18. päivänä 1887, kuollut siellä joulukuun 20. päivänä 1953. Vanhemmat talollinen Juho Jaakko Kotila ja Karoliina Jämsä.

Matti M. Kotila oli ensisijaisesti maanviljelijä, joka työskenteli kotitilansa kunnostamiseksi ja sen tuottavuuden tehostamiseksi. Hänen yhdessä veljiensä kanssa omistama tila muodostuikin eräänlaiseksi mallitilaksi, jossa noudatettiin uudenaikaisia ja tehokkaita maanviljelysmenetelmiä. Tähän työhön yhdistyi luontevasti maatalouteen liittyvien liikkeiden ja laitosten toiminnan edistäminen.

Kotila oli Keski-Pohjanmaan osuuskaupan tilintarkastaja, KPO:n Toholammin myymäläneuvoston jäsen, Toholammin säästöpankin isännistön ja johtokunnan jäsen sekä tilintarkastaja, maamiesseuran johtokunnan jäsen, tarkastusyhdistyksen johtokunnan jäsen sekä Toholammin maataloustuottajien yhdistyksen perustajajäsen. Lisäksi Kotila toimi Toholammin seurakunnan ja Toholammin osuusmeijerin tilintarkastajana.

Huomattavimman päivätyönsä Matti M. Kotila suoritti kunnallismiehenä. Hän toimi Toholammin kunnallislautakunnan puheenjohtajana 1919-45 ja useita vuosia sivutoimisena kunnansihteerinä. Tähän liittyen hän edusti kotikuntaansa asiainhoitajana suhteessa valtion virastoihin.

Moninaisille kunnalliselämän tehtäville antoi hyvän taustan se, että Kotila kuului eduskuntaan 1917-18 suomalaisen puolueen kansanedustajana kuuluen tuolloin laki- ja talousvaliokuntiin. Myöhemmin hän liittyi maalaisliittoon ja toimi aktiivisesti sen riveissä. Hän kuului mm. maalaisliiton Keski-Pohjanmaan piirin piiritoimikuntaan 1928-53.

Kotila edusti kotikuntaansa myös erilaisissa maakunnallisissa hankkeissa. Hän oli esimerkiksi Korpelan Voima Oy:n rakennustoimikunnan sihteeri ja myöhemmin sen johtokunnan jäsen. Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oy:n hallitukseen hän kuului 1932-42.

Raittiiden ja terveiden elämäntapojen sekä isänmaallisten arvojen edistäminen olivat Matti M. Kotilalle tärkeitä. Tästä syystä urheilu- ja nuorisoseuratoiminta sekä suojeluskuntatyö olivat häntä lähellä. Hän toimi Toholammin nuorisoseuran johtokunnan jäsenenä ja puheenjohtajana, sekä Toholammin urheiluseuran puheenjohtajana. Sodan aikana Kotila toimi Pohjois-Suomen kotitoimikunnan jäsenenä.

Kotila oli tarmokas ja lahjakas talonpoikaisjohtaja. Hän oli käynyt vain kansakoulun, mutta omatoimisen opiskelun kautta hän saavutti sellaisen tietämyksen ja asiantuntemuksen, että hän saattoi hoitaa vuosikymmenien ajan monia vaativia kunnallisia ja maakunnallisia luottamustehtäviä. Koska Kotila tunnettiin miehenä, joka hallitsi taloudenhoitoon ja lainkäyttöön liittyvät kysymykset, hänen asiantuntemustaan käytettiin usein hyväksi myös yhdistystoiminnassa.

Tämän lisäksi Kotilaa pidettiin hyvänä puhujana ja vuosikymmenien ajan hän vieraili puhujana eri puolilla maakuntaa osuustoimintaan ja raittiusaatteeseen liittyneissä juhlissa sekä myös poliittisissa tilaisuuksissa. Matti M. Kotilalle on myönnetty SL:n ritarimerkki 1946, Suomen Nuorison Liiton ansiomerkki, SVUL:n ansiomerkki, kotijoukkojen muistomitali ja Keski-Pohjanmaa -mitali.

Puolisot:

  1. Toholammilla huhtikuun 12. päivänä 1913 Naima Elina Parhiala, syntynyt Toholammilla helmikuun 9. päivänä 1893, kuollut siellä heinäkuun 23. päivänä 1923, vanhemmat talollinen Juho Jaakko Määttänen ja Beda Wilhelmiina Juhontytär Mattila.

  2. Toholammilla joulukuun 29. päivänä 1929 Hilja Maria Koskela, syntynyt Perhossa heinäkuun 25. päivänä 1896, kuollut Toholammilla heinäkuun 21. päivänä 1968, vanhemmat itsellinen Kalle Vihtori Laajala ja Lyydia Sahipakka.

H. K.

Edellinen sivu
  Lähde: Keskipohjalaisia elämänkertoja,  Keskipohjanmaa-säätiö

Design Verkkoseppä

w w w . t o h o l a m p i . i n f o

Päivitetty viimeksi 3.11.2003