LogoEtusivulleElämänkertojaSiirtolaisuusTyhjäPalauteIn EnglishTyhjäTyhjäTyhjäTyhjäTyhjä

Sakri Järvenoja

Edellinen sivu

Järvenoja, Sakri, maa- ja pyssyseppä, syntynyt Toholammilla tammikuun 24. päivänä 1835, kuollut siellä heinäkuun 23, päivänä 1885. Vanhemmat Erkki Juhonpoika Järvenoja ja Liisa Antintytär Jämsä.

Sakri oli sekä maa- että pyssyseppänä että erikoisen taitavana ampujana tunnettu koko Pohjanmaalla. Hänen valmistamillaan pyssyillä oli kova kysyntä ja niitä kulkeutui aina Lappiin saakka. Hylkeenampujat ostivat niitä myös paljon. Seppä kulki niitä myymässä aina Kajaanin markkinoilla asti. Toisten tietojen mukaan hän valmisti 420 numeroitua pyssyä ja lisäksi vielä jonkin verran numeroimattomiakin. Toiset muistavat pyssyjen määrän olleen 260. Lisäksi hän korjasi useita satoja pyssyjä.

Hänen omat ampumatuloksensa ovat todisteena pyssyjen korkeasta laadusta. Tuloksen, jota ei liene itsekään ylittänyt, hän saavutti Kokkolassa pidetyissä kilpailuissa, joihin hän järjestäjien kutsumana osallistui. Tarinan mukaan hän ampui kilpailussa kaikki kolme laukausta samaan reikään ja vielä keskelle taulua. Palkintotuomarit eivät aavistaneet tulosta näin hyväksi, vaan ilmoittivat, että yksi sattuma. Asian hiukan väärinkin käsittänyt ampuja luuli, että uskotaan hänen vain sattumalla yhdellä laukauksella osuneen ja tulistui: "Huono vie, se ei ollut mikään sattuma". Kun tulokseen ei muuten uskottu, hän kaivatti kuulat esiin, ja kun niitä oli kolme päällekkäin, ilmiömäiseen tulokseen oli uskottava. Palkinnoksi tästä tuloksestaan hän sai verkapakan.

Paljon käytetty ja samaa luokkaa kuin pyssyseppänä Sakri oli maaseppänäkin. Hän on mm. takonut suurimman osan Toholammin nykyisen kirkon nauloista ja parhaimpia taidonnäytteitä lienee äimän jatkaminen. Vanhat miehet tunnustivat, että hän oli "puhujas seppä".

Sakri Järvenojalla oli kolme veljeä ja heillä oli myös yhteistä yritystoimintaa. Liikeyritykset olivat siihen aikaan harvinaisia, mutta Järvenojan lahjakkaille veljeksille ei riittänyt yksinomaan maanviljelysammatti. Veljekset rakensivat erilaisia laitteita ja heistä tuli sahausliikkeen harjoittajia. Vuoden 1850 seutuvilla talossa oli kahdella kiviparilla varustettu, 12 metriä korkea tuulimylly. Myllyyn yhdistettiin myös raamisaha, joka oli käytössä yli 20 vuotta. Noin 1870 veljekset rakensivat talon ohi virtaavan puron varteen vesivoimalla käyvän raamisahan.

Kun Pohjanmaan rataa 1885-86 rakennettiin, Järvenojan sahalla sahattiin huomattava määrä Kokkolan ja Oulun välisen rataosan asemarakennuksiin ja vahtikojuihin tarvittavaa lauta- ja lankkutavaraa. Keväisin sahattiin n. 3000 tukkia. Kopsalan sahalta, joka oli palanut, ostettiin 18901okomobiili. Se oli paitsi sahan myös jauho- ja luumyllyn voimana. Sepäntaloon ostettiin luita, joista jauhettiin väkilannoitetta pelloille. Veljekset käyttivät samalla koneella myös puimakonetta, joka oli 15 metrin päässä olevassa elosuojassa. Voimansiirtolaite oli tehty kahdesta pitkästä tukista. Veljekset Friiseiltä Kokkolasta ostettiin uusi 2-silinterinen ja 18-hevosvoimainen lokomobiili.

Saha oli nyt kehittynyt vientisahaksi. Laudat ja lankut kuljetettiin omilla hevosilla Himangalle, josta ne laivoilla edelleen kulkivat maailman markkinoille. Vuosisadan vaihteessa saha kunnostettiin ja tukkeja kuljetettiin nyt vaunuilla kelkkalaitteiden asemasta. Huittislaiset yrittäjät sahauttivat tuhansia runkoja. Kuitenkin heidän liikkeensä meni konkurssiin ja se tuotti Järvenojan veljeksille raskaan tappion. Vuoden 1910 jälkeen sahaus loppui.

Veljeksistä vanhin oli Antti (22.8.1826-29.3.1904) Hän ei omannut mitään erityistaipumuksia, mutta oli työmiehenä tavallista kykenevämpi. Jaakko (5.7.1830-31.1.1905) oli erikoistunut maanviljelykseen. Hänen ansiostaan veljesten kotitila, Jämsän kylässä oleva Sepäntalo sai Vaasan läänin maanviljelysseuran kilpailussa palkinnoksi auran, joka oli pitäjän ensimmäisiä. Seppä Sakri oli seuraava ja nuorin oli Juho eli Janne (24.3.1837-11.2.1923), joka oli erikoistunut puusepäksi. Suvun seppäperinne jatkui hänen pojissaan.

Puoliso Toholammilla heinäkuun 1. päivänä 1876 Kaisa Liisa Matintytär Jämsä, syntynyt siellä kesäkuun 10. päivänä 1852, kuollut siellä kesäkuun 23. päivänä 1939, vanhemmat talollinen Matti Matinpoika Jämsä ja Maria Juhontytär Häkkilä. Vihitty 2. avioliittoon Toholammilla marraskuun 20. päivänä 1887 Fredrik Mikonpoika Oravala, syntynyt Toholammilla helmikuun 17. päivänä 1840, kuollut siellä toukokuun 14. päivänä 1917.

R.V.

Edellinen sivu
  Lähde: Keskipohjalaisia elämänkertoja,  Keskipohjanmaa-säätiö

Design Verkkoseppä

w w w . t o h o l a m p i . i n f o

Päivitetty viimeksi 3.11.2003