Yleistä
Mäntykartanon kennel sijaitsee Keski-Pohjanmaalla, Lestijärvellä. Kennelnimi Mäntykartanon on myönnetty vuonna 1994 Paula Jokelalle. Nimi tulee kotimme tontin ja talomallin yhdistelmästä; Mäntyharju ja Lumikkikartano → Mäntykartanon. Kasvattajan peruskurssin suoritin elokuussa 2003. Tästä alkoi varsinainen kasvatustyö ja näyttelyharrastus. Perheeseemme kuuluu luokanope-äiti Paula, autoilija-isä Harri, opiskelijaelämää viettävät tyttäret Milla ja Nea, 10 tipsua ja pitkäkarvainen collie. Lisäksi meillä on yhteisomistuksessa kolme tipsua.

Historiaa
Tiibetinspanieli-harrastuksemme alkoi kesällä 1986, jolloin ostimme ensimmäisen tipsumme Jasun
(Anmar Bingo). Seuraavana kesänä Jasun kaveriksi tuli Emma (Philipiina). Jasu ja Emma olivat ihania kotikoiria, jotka eivät näyttelykehissä esiintyneet. Nämä tipsut saivat meillä kolme pentuetta. Jasu ja Emma lapsineen ovat kaikki meidän rakkaita muistojamme.

Kantakoiramme
Vanessan Runo "Runo"
Vuonna 2001 koiraharrastus lähti uudelta pohjalta käyntiin, kun innostuimme koiranäyttelyistä. Olimme tutustuneet ystävän tipsupennun kautta kasvattaja Silja Lappeteläiseen, jonka kasvattamat tipsut olivat mielestämme ihastuttavia. Niinpä haimme Siljalta ihanan karvapalleron, Runon.
Tashi-Gong Guardian Angel "Nuppu"
Jo seuraavana kesänä laumamme kasvoi ja perheeseemme liittyi Nuppu kokeneen tipsukasvattajan, Katriina Huhtisen, kennelistä.
Bellezza's Yan-Kee "Vili"
Vuosi 2003 alkoi taas "vauvauutisilla", kun koiraperheeseemme haettiin uros, Vili myöskin menestyneeltä ja kokeneelta kasvattajalta, Aino-Inkeri Huurinaiselta Kajaanista.

Kotona asuvat kasvattimme
Mäntykartanon Amoriina "Assi"
Runo sai joulukuussa 2003 A-pentueemme Sol-Wa-Dalen´s Arnoldin kanssa. Tästä pentueesta meille jäi Assi. Assi on osoittautunut todelliseksi näyttelytähdeksi. Vuonna 2007 Assi oli voitokkain tipsunarttu Suomessa. Assi on myös kennelimme ensimmäinen FI MVA ja ensimmäinen ulkomainen valio(EE), sekä kansainvälinen valio. Emme olisi osanneet odottaa, että ensimmäinen kasvattimme yltäisi tällaisiin suorituksiin.
Mäntykartanon Emmalotte "Ninni"
E-pentue syntyi vuonna 2006 Assille Bio Bio's Hidden Dragonin kanssa. Jätimme kotiimme Ninnin, joka on perinyt vanhemmiltaan upean luonteen ja esiintymistaidon. Ninnillä oli jo alle 2-vuotiaana kasassa kolme sertiä ja valion arvo tuli vain 8 päivää 2-vuotissynttäreiden jälkeen. Vuoden 2008 tipsukisassa Ninni sijoittui hienosti toiseksi ja vuoden 2009 kisassa kolmanneksi. Ninni on saavuttanut myös RYP-sijoituksia ja ollut näyttelyn BIS1!
Mäntykartanon Himalaya "Hippu"
Ninnin pikkusisko Hippu jäi kotiin Assin toisesta pentueesa Bio Bio's Top Dogin kanssa. Hipun ensimmäisen näyttelykesän jälkeen koossa oli jo neljä sertiä ja kolme varasertiä. Toukokuussa 2010, vain kuukausi 2-vuotissynttäreiden jälkeen, Hippu sai viidennen sertinsä ja tuli komeasti FI MVA:ksi. Hurraa Hippu!
Mäntykartanon Koomikko "Latte" ja Komedienne "Lyyli"
Ninni sai ensimmäisen pentueensa kesällä 2009 Hoswin Lilla Obelixin kanssa. Tästä pentueesta Milla sai oman pojan. Lyyli-sisko jäi kotiin asustelemaan laumamme jatkoksi Nean koiraksi. Latte ja Lyyli valioituivat pian 2-vuotissynttäreidensä jälkeen. Mahtava kaksikko! Todellisia kennelimme "hauskuttajia" niin hyvässä kuin pahassa!
Mäntykartanon Nothing Else Matters "Elsa"
Himalaya "Hippu" sai ensimmäisen ja viimeiseksi jääneen pentueensa syyskuussa vuonna 2011. Tästä pentueesta ei ollut tarkoitus jättää kotiin pentua. Keisarinleikkaukseen johtanut synnytys ja Elsan ja ihmeellinen henkiinjääminen saivat meidät toisiin ajatuksiin, ja niinpä Elsa jäi kotiin. Elsasta onkin kasvanut ryhdikäs, juuri sopivan kokoinen tipsutyttö. 2-vuotissynttäreidensä jälkeen Elsa valioitui Suomen muotovalioksi. Elsa asustelee viikot Oulussa Millan kanssa. Mäntykartanon Lumia "Nella"
Nitan ensimmäiset pennut syntyivät 9.2.2010 ja tästä pentueesta sijoitimme narttupennun, Nellan, Nitan kaveriksi Hakan perheeseen. Nella sai kennelimme P-pentueen.Nellan uusi koti on nyt Hilkka ja Uolevi Kopsalan silmäteränä Toholammilla.
Mäntykartanon Q-Papu "Papu"
Mäntykartanon Emmaloten viimeinen pentue toi meille ihanan tipsutytön, Papun. Jo pentuna Papu osoittaa isänsä P'zazz Never Say Neverin ja äitinsä luontaista esiintymistaitoa. Todellinen tehotyttö! Papu asustaa viikot Joensuussa Nean ilona yhdessä äitinsä Ninnin kanssa.

Sijoitus- ja yhteisomistuskasvattimme
Mäntykartanon Coconut "Luka"
Runon toisesta pentueesta sijoitimme uroksen, Lukan. Luka asuu tällä hetkellä Mikkelissä Marian ja Mikon hellässä hoidossa.
Mäntykartanon Franklin "Justus"
Runon kolmannesta pentueesta jäi yhteisomistukseen musta uros Justus. Justuksen koti on Tuikan perheessä Yli-Lestillä.
Mäntykartanon Gizella "Nita"
Nupun G-pentueesta sijoitimme narttupennun, Nitan, Lestijärvelle Hakan perheeseen. Nita yllätti meidät täydellisesti olemalla ROP ensimmäisessä virallisessa näyttelyssään Joensuussa. Nitan hieno näyttelymenestys täydentyi FI MVA-arvolla lokakuussa 2009 Seinäjoen KV-näyttelyssä. Ensimmäisten pentujen myötä Nita siirtyi Hakan perheen omistukseen.
Mäntykartanon Halifax "Rasmus"
Koska H-pentue oli Assin viimeinen, päätimme sijoittaa siitä urospennun. Hipun veli Rasmus asuu Monan ystävänä Lestijärvellä.


Colliemme
Snowpaw Wendy Darling "Tara"
Toinen ihailemani koirarotu tipsun lisäksi on pitkäkarvainen collie. Mielestäni soopelin värinen collie on se ainoa oikea☺. Pitkän etsinnän jälkeen löysimme sopivan soopelitytön Snowpaw kennelistä, Liedosta. Tara tuli paimentamaan tipsulaumaamme jouluna 2004.


Kasvatustyö
Kasvatustyössäni pidän erityisen tärkeänä koirien terveyttä ja hyvää luonnetta. Pentueet kasvavat kotioloissa, perheen parissa. Niitä hellitään ja käsitellään useita kertoja päivässä. Ne tottuvat erilaisiin ääniin ja toisiin koiriin pienestä pitäen.
Kaikki jalostuskoiramme on palkittu näyttelyissä ERI:llä ja se antaakin hyvän pohjan rotumääritelmän mukaisten koirien kasvattamiseen.
Jokainen kasvattimme on meille todella tärkeä. Olemme onnistuneet saamaan kasvattejamme koteihin, joissa "lapsistamme" on pidetty hyvää huolta. Kiitos siitä teille kaikille!
Unohtumattomia elämyksiä olemme kokeneet mm. näyttelyiden kasvattajaryhmissä. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman innokkaita näyttelyperheitä. Kiitokset myös siitä!
Ja tietysti kiitokset myös aloittelevan kasvattajan liikkeelle saattamisesta Siljalle, Katriinalle ja Aino-Inkerille. Ilman teidän kauniita kasvattejanne ja jalostusuroksianne kasvatustyömme ei olisi lähtenyt näin hienosti liikkeelle.