HANKESUUNNITELMA

NIKULAN JA PUUMALAN KYLIEN KEHITTÄMISHANKE

Kaustisen Puumalan ja Nikulan kyläkuntien alueella asuu n. 500 ihmistä. Asutus on ryhmittynyt kyliä halkovan Perhojoen kummallekin puolen. Viljelyn käytössä olevat maa-alueet katkovat asutusta paikoitellen. Puumalassa on toimiva koulu, jossa on kolme opettajaa ja n.60 oppilasta. Nikulan koulu lopetti toimintansa vuonna 1969 ja nykyisin Nikulan oppilaat käyvät koulua Puumalassa. Kylillä on ollut aiemmin kauppoja ja posteja, mutta nykyisin ne palvelut saadaan kirkolta. Puumalasta on Kaustisen keskustaan matkaa n. 5 km ja Nikulasta n. 7 km.

Hankkeen tarkoitus ja tarve

Hankkeen tarkoitus on lisätä asumisen vetovoimaisuutta Puumalan ja Nikulan kyläkuntien alueella. Kyläläisten kokoontumisen puitteita parannetaan ja kulttuuriperintöä vaalitaan. Kylämatkailua ja yleistä viihtyvyyttä edistetään rakennettua ympäristöä säilyttämällä ja uutta rakentamalla. Yhteistoimintaa ja yleistä kanssakäymistä lisätään kylien välillä. Hanke jakautuu kolmeen erilliseen ja itsenäiseen osaan, Nikulan kylätupa, Postilaatikkotelineet / pysäkkituvat ja Lautamiehentalon tuvan korjaaminen. Hankkeiden yhteisenä hakijana on Kyläkeidas ry.

A. Nikulan kylätupa

Nikulan vanhan koulurakennuksen luokkaan korjataan kokoontumistila kyläläisille. Toinen puoli koulusta on asumiskäytössä. Vanha luokkarakennus (kylätupa) on nykyisin tilana huonokuntoinen, mutta kylän naiset ovat siellä kuitenkin kokoontuneet mattojenkudonnan merkeissä. Olemassa olevan tilan käyttöä halutaan kuitenkin monipuolistaa. Kylällä on paljon kouluikäisiä ja nuoria joilta puuttuu yhteinen tila jossa voi kokoontua. Kansalaisopiston piirien monipuolinen käynnistäminen tarvitsee myös kokoontumispuitteita. Hankkeen hakijana on Kyläkeidas ry ja hankkeen käytännön toteutuksesta sekä omavastuuosuudesta vastaa Nikulan Maa- ja Kotitalousseura.

B. Postilaatikkotelineet / pysäkkituvat

Puumalan ja Nikulan alueen linja-autopysäkeille rakennetaan pysäkkituvat. Pysäkkituvat antaa koululaisille ja muille matkustajille nyt puuttuvaa sääsuojaa. Tuvat tuovat kylämaisemaan myös yhtenäisyyttä, esteettisyyttä ja viihtyvyyttä. Hankkeen hakijana on Kyläkeidas ry ja hankkeen käytännön toteutuksesta sekä omavastuu- osuudesta vastaa myös Kyläkeidas ry.

C. Lautamiehentalon tuvan korjaaminen

Lautamiehentalo sijaitsee Puumalan kylässä vanhan valtatie 13 varrella. Perinne- ja kotiseutuyhdistys Kyläsavut ry sai talon ja irtaimiston lahjoituksena Syöpäsäätiöltä vuonna 2000. Yhdistyksen tarkoitus on tehdä talosta Kotiseutukeskus, joka tallentaa esittelee ja neuvoo erilaisissa perinne-, historia-, kotiseutu-tietoisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Taloon ja sen toimintaan voi tutustua myös yhdistyksen kotisivuilta www.kase.fi/~kylasavu . Korjaamisesta on tehty laaja suunnitelma, mutta ensimmäisenä tulisi kuitenkin korjata talon kokoontumistilat (tupa, kamari ja ph/wc). Mainittujen tilojen korjaaminen mahdollistaa talon täyden käyttöön ottamisen kaikille avoimena kokoontumistilana ja juhlapaikkana. Myöhemmin tehtäväksi jää talon toisen puolen perinnetilojen korjaaminen. Tilat on tarkoitettu vaihtuvien näyttelyjen pitopaikaksi. Hankkeen hakijana on Kyläkeidas ry ja hankkeen käytännön toteutuksesta sekä omavastuuosuudesta vastaa Kyläsavut ry.

Kohderyhmä

Hankkeen varsinaisina kohderyhminä on Puumalan ja Nikulan asukkaat sekä kylien yritykset ja yhdistykset. Kaustislaiset asukkaat yleensä, kunta, kotiseutuväki sekä matkailupalveluiden tarjoajat ja niiden käyttäjät.

Tavoitteet

Nikulan kylätuvan tavoitteena on nostaa kylätuvan käyttömäärää nykyisestä 10 henkilöstä 50 henkilöön viikossa. Käyttäjäprofiilin halutaan monipuolistuvan käsittämään eri ikäkausia ja erityisesti nuoria. Myös toimintoja halutaan monipuolistaa ja luoda kylälle luonteva kokoontumistila. Nikulan koulurakennus on myös 100 vuotta vanha, joten tavoite on myös säilyttää rakennusperintöä.

Postilaatikkotelineiden ja pysäkkitupien rakentamisen tavoitteena on luoda kylämaisemaan yhtenäisyyttä ja esteettisyyttä. Kylän viihtyvyyttä ja vetovoimaa halutaan myös parantaa.

Lautamiehentalon tuvan korjaamisella tavoitellaan kaustislaisen paikallishistorian käänteisiin liittyvän talon perinteiden säilymistä ja tallentamista. Talossa on aloittanut Kaustisen ensimmäinen yksityinen kansakoulu, siellä on harjoitettu myös armeijan väenottoa ja käyty käräjiä. Paikkakunnan ensimmäinen posti on aloittanut talossa toimintansa samoin säästöpankki. Myös nahkurinverstas ja kauppa on toiminut talossa. Talossa on asunut useita käräjäoikeuden lautamiehiä. Rakennus on peräisin 1850 luvulta, joten keskeinen tavoite on myös säilyttää rakennusperintöä. Toiminnallisesti tavoite on tehdä talosta kaikille avoin kokoontumis- ja juhlatila.

Toimintasuunnitelma ja aikataulu

Nikulan kylätuvasta, postilaatikkotelineistä ja pysäkkituvista sekä Lautamiehentalon tuvasta on tehty erilliset suunnitelmat ja kustannusarviot. Tarkoitus on edetä hankkeessa näiden suunnitelmien perusteella.

Aikataulu hankkeille on, että niiden toteutus alkaa heti rahoituksen varmistuttua ja päättyy eri yhdistysten toimesta seuraavasti,


                             Alkaa    Päättyy   Toimija
Nikulan kylätupa             6/2002   12/2003   Nikulan maa- ja kotitalousseura ry
Postilaatikkotelineet
ja pysäkkituvat                6/2002   12/2002   Kyläkeidas ry
Lautamiehentalon tupa     6/2002   12/2003   Kyläsavut ry
Sidosryhmät

Hankkeen sidosryhmiä ovat Kaustisen kunta ja TE-keskuksen maaseutuosasto.

Budjetti

Hankkeet rahoitetaan 75 %:n julkisella tuella ja 25 % omavastuuosuudella. Kaustisen kunta käyttää omana kuntaosuutena Nikulan koulun kiinteistöä, joka lahjoitetaan Nikulan maa- ja kotitalousseuralle käytettäväksi kolmen yhdistyksen hankeen yhteisenä kuntaosuutena.

Budjetti

Nikulan Kylätupa               17695 euroa
Postilaatikkotelineet ja       18645 euroa
pysäkkituvat
Lautamiehentalon tupa        25383 euroa
                   Yhteensä:    
61723 euroa
Raportointi

Hankkeessa pyritään avoimeen raportointiin. Nikulan maa- ja kotitalousseura ry ja Kyläsavut antavat omista hankkeiden etenemisestä raportin kolme kertaa vuodessa, vuonna 2002 yksi raportti ja vuonna 2003 kolme raporttia (5/2002, 8/2002 ja 12/2002). Kyläkeidas ry laatii omasta hankkeestaan kaksi raporttia 8/2002 ja 12/2002.

Kyläkeidas raportoi hankkeista eri tahoja koottuaan yhteen osaraportit muilta yhdistyksiltä.

Seuranta ja arviointi

Kunkin yhdistyksen hallitus muodostaa ohjausryhmän joka vastaa oman hankkeen kehittymisen seurannasta ja arvioinnista.

Kyläkeidas kutsuu kokoon hankkeiden loputtua erityisen arviointikokouksen, jonka lopputuotos on hankkeen arviointikertomus.