Yritysten laajakaistayhteyksien vertailu Sonera ADSL ja Kase G.SHDSL & WLAN.

Vertailussa käytetyt laiteet: ADSL päätelaite TeleWell EA-715, Palomuuri TeleWell TW-640, G.SHDSL päätelaiteet TeleWell TW EA-800 ja WLAN sarja "Jippii Freedom" ulkoasennussarja. Muissa liittymissä päätelaitteet ovat ulkoisia tarjoten yhteyden jakamismahdollisuuden palomuurin Hubin kautta.

Kaikki hinnat sis alv 22%

Liittymä Sonera ADSL 256kb Sonera ADSL 1Mb Sonera ADSL 2Mb G.SHDSL 1-2Mb WLAN 11Mb
Käyttöönotto
 
168,19 € liittymän avaus
160€ ADSL päätelaite
125€ palomuurilaite

Yht. 453,19€
168,19 € liittymän avaus
160€ ADSL päätelaite
125€ palomuurilaite

Yht. 453,19€
168,19 € liittymän avaus
160€ ADSL päätelaite
125€ palomuurilaite

Yht. 453,19€
225 € vuokrakupari
490 € päätelaitteet
125€ palomuurilaite

Yht. 840€
58,87€ liittymän avaus
445€ WLAN sarja
Vain softa palomuuri

Yht. 628,87€
kk-kustannus 50,63 € 104,61 € 146,41 € 50€ 38,68€

Soneran ADSL 256 ja WLAN on ratkaisu yhden koneen kotitoimistoon. WLAN:in saatavuus on rajoittuu kuntakeskuksiin näköyhteydelle tukiasemaan. ADSL yltää kuntakeskusten ulkopuolelle 5 kilometriin saakka mikä usein ratkaisee yhteyden valinnan. ADSL on jaettavissa helposti palomuurilaitteen kautta, WLAN yhteyden jako on tehtävä ohjelmallisesti vastaanottajakoneelta. WLAN yhteyteen ei saa kuin ohjelmallisen palomuurin mikä ei ole iso puute mutta ulkoinen laite on yksinkertainen ratkaisu. WLAN on hankittaessa kalliimpi mutta on huomattavasti, monta kertaluokkaa, ADSL yhteyttä nopeampi. Lisäksi WLAN  on edullinen käyttökustannuksiltaan - WLAN on edullisin saatavilla oleva laajakaistayhteys ja erittäin nopea. Käyttökustannus tasaa hankintahinnan eron 2 vuoden käytöllä.

ADSL 1, ADSL 2 ja G.SHDSL ovat yhteysratkaisuja kun yrityksessä on useampia koneita. Näissä liittymissä käyttökustannusten ero on huomattava ja alkuinvestointi tasaantuu jo alle vuoden käytön jälkeen. G.SHDSL yhteyden nopeus riippuu vuokrakuparin laadusta. G.SHDSL on yleensä ADSL 1 yhteyttä nopeampi 5km asti ja 3km matkalla on tehokkaampi kuin ADSL 2 yhteys. Nopeuden lisäksi G.SHDSL yhteys on symmetrinen. Molempiin suuntiin siirtyy dataa saman verran toisin kuin ADSL yhteydessä. G.SHDSL on kuitenkin riippuvainen seutukunnan kuitusolmuihin saatavien vuokrakuparien lukumääristä, joten se soveltuu vain harvoille. Toisaalta G.SHDSL yhteyden voi joskus saada myös sellaisillakin alueilla missä yritykselle ei ole muuta laajakaistayhteyttä tarjolla.

Kupariverkko yhteydet ovat käytännöllisiä ratkaisuja mutta vain väliaikaisia sellaisia. Tulevaisuus on valokuidun. Kuitu on kuin sähkö- tai vesijohto joka on syytä vetää aina uuteen rakennukseen. Myös vanhojen kiinteistöjen liittäminen kuituverkkoon kannattaa aina. Kuidun avulla siirrytään kokonaan uuteen teholuokkaan ja yritys pystyy hyödyntää multimediaa ja IP puhelutekniikkaa omassa toiminnassaan.

Kuitu sopii mm taloyhtiöille, yrityksille, liikekiinteistöille ja teollisuuslaitoksille tietoliikenneratkaisuksi. Tietoliikenneratkaisua pohtivan kannattaa aina selvittää kuidun vedosta aiheutuvat kustannukset. Mikäli ne ovat budjetin sallimissa rajoissa kannattaa kuitu ottaa käyttöön - kuitu nostaa aina kiinteistön arvoa tuhansilla euroilla ollen usein keskeinen tekijä käyttöarvoa arvioitaessa. Tämä siis sen lisäksi että se tarjoaa parhaan mahdollisen tietoliikenneratkaisun. Kuitu ei tekniikkana vanhene eikä sitä nopeampaa tiedonsiirtotapaa ole.