image

Saksa 1989

Vuoden 1989 päätapahtuma, ainakin poikien mielestä, oli kesällä Saksaan suunnattu konserttimatka, johon sisältyi tietysti myös runsaasti vapaa-aikaa ja unohtumattomia elämyksiä.
Matka tehtiin 26.6-6.7.1989 välisenä aikana ja matkalle osallistui 45 poikaa, 4 viulutyttöä sekä 7 huoltajaa. Matkaan lähdettiin Vetelistä Osmo Ahon "Iso-Oskari"-linja-autolla sekä yhdellä henlilöautolla kohti Naantalia, josta jatkettiin laivalla Ruotsin puolelle. Kuoro piti ensimmäisen konsertin Ruotsissa Göteborgin lähellä, missä kuoro myös yöpyi. Seuraavaksi kuoro jatkoi matkaa Tanskan puolelle, jossa kuorolaiset kävivät tutustumassa Safari-puistoon sekä Legolandiin.

Tanskasta matka jatkui Saksan puolelle, jossa Vetelin Poikakuoro oli Kielin Poikakuoron vieraana. Kielissä kuoro piti jälleen konsertin Kiel-Altenholz-kirkossa, jossa esitys koostui pääasiassa hengellisistä lauluista. Konsertti oli menestys. Konsertin jälkeen Kielin poikakuorolaiset vanhempineen olivat järjestäneet lämminhenkisen illanvieton.
Ehtivät pojat toki tutustua Kielin kaupunkiinkin, ennen kuin linja-auto starttasi kohti uusia elämyksiä. Kuoro oli majoittunut Neumünsterin lähellä sijaitsevaan nuorisokeskukseen, joka aluksi tuntui hieman primitiiviseltä, mutta joka kuitenkin osoittautui pojille erinomaiseksi majoituspaikaksi. Vapaa-aikanaan pojat pelasivat matkailualueen ruohikolla jalkapalloa ja muita pelejä. Olo oli taas hetken kuin kotona. Ilma oli mahtava ja pojat selvästikin nauttivat vapaa-ajasta tiukan bussimatkan ja konserttirupeaman jälkeen.

Hetken palautumisen jälkeen kuoro jatkoi taas esiintymisillään. Tällä kertaa Neumünsterin torilla, jossa ihmiset kerääntyivät sankoin joukoin kuuntelemaan kauniita suomalaisia kansanlauluja. Ilma oli sateinen mutta poikien mieli aurinkoinen. Tämän jälkeen kuoro kävi suomalaisten jääkäreiden koulutuskaupungissa, Hohenlockstedtissa, jossa isommat pojat lauloivat Jääkärinmarssin. Lisäksi muistopatsaalle laskettiin sotilaiden muistoksi kukkakimppu. Vielä Finlandia-hymni päälle ja tunnelma oli täydellinen. Lisäksi kuoro piti vielä konserti Hohenlockstedtin Suomi-Saksa järjestön luona, jossa pojat herkistivät yleisön mielen laulamalla suomalaisia kansanlauluja. Viulistitytöt soittivat kauniita kappaleita.

Tämän jälkeen matka suuntautui kohti Hampurin merimieskirkkoa, jossa pojat lauloivat musiikkijumalanpalveluksessa. Erityisen mieleenpainuva kokemus oli merimieskirkossa oleva puhuva papukaija, joka aiheutti yleistä hilpeyttä. Merimieskirkosta matka jatkui kohti Üterseniä, jossa tulisi olemaan viimeinen konsertti, ja hyvä niin, sillä pojat alkoivat jo olla aika poikki lukuisten konserttien johdosta. Vielä viimeinen puristus ja urakka olisi ohi. Pojat kokosivat itsensä vielä kerran ja konsertti olikin jättimenestys.

Konsertin jälkeen kuoro tutustui vielä Hampurissa vesiurkunäytökseen ja valmistautui paluumatkalle kohti Suomea. Paluumatkalla kuoro kävi vielä hieman huvittelemassa Kööpenhaminan Tivolissa ja tutustui muutenkin kaupunkiin. Loppumatka sujuikin lähinnä levähtäessä rankasta matkasta ja muistellen niitä mahtavia elämyksiä, joita tuli matkan aikana koettua.
Veteliin päästyään pojille oli järjestetty tulojuhla seurakuntatalolla menestyksekkään Saksanmatkan kunniaksi. Keski-Eurooppa oli valloitettu ja pojat valmistautuivat kohti uusia valloituksia. Reissua sävytti mm. oksennustauti ja pari muutakin sairaalareissua, mutta kokonaisuudessaan matka oli pojille unohtumaton elämys.