image

Itämeren Maiden Kuorofestivaali 1997 - Flensburg, Saksa

Vuoden 1997 kohokohta oli ehdottomasti matka Itämeren maiden kuorofestivaaleille Saksaan, Flensburgiin. Jokaisesta Itämeren maasta oli mukaan kutsuttu yksi kuoro ja me saimme kunnian olla edustamassa Suomalaista kuoro-osaamista.
Matkaan lähdettiin torstaina 22. toukokuuta ja mukana oli yhteensä 64 kuorolaista, viiden tytön viulistiryhmä sekä huoltajina nuorimpien poikien vanhempia eli liikkeelle oli lähdettävä kahdella linja-autolla. Vetelistä suuntasimme ensin Helsinkiin, siellä astuimme laivaan ja vuorokauden Finnjetillä matkaamisen jälkeen olimme Saksan puolella. Pieni ajomatka vielä busseilla Flensburgiin ja siellä sitten heti majoittuminen paikalliseen retkeilymajaan. Illalla pidimme vielä pienet viimeistelyharjoitukset ja ajoissa nukkumaan seuraavien päivien koitosten vuoksi.

Lauantaiaamuna oli sitten kuoropäivien viralliset avajaiset upeassa ja valtavan suuressa Deutsches Hause -konserttitalossa ja paikalla olivat kaikki festivaaleille osallistuvat kuorot. Tämän jälkeen oli aikaa valmistautua illan yhteiskonserttiin ja viritellä kuoron sointi kohdalleen. Illalla oli sitten koko festivaalitapahtuman pääkonsertti samaisessa Deutsches Hausessa, joka oli aivan ääriään myöten täynnä yleisöä. Jokainen kuoro sai esittää noin puolen tunnin mittaisen pätkän oman maansa kansanlauluja ja näin konsertti venyikin melko maraton mittaiseksi. Me lauloimme Suomalaisia kansanlauluja, kuten Kesäillalla, Neitoselle ja Minun kultani kaunis on, joka saikin melkoisen suosion yleisön reaktioista päätellen. Viulisti tytöt säestivät meitä muutamassa kappaleessa ja esittivät itsekin pari pelimannisävelmää. Esitys onnistui kokonaisuudessaan mainiosti ja yleisö tuntui kovasti pitävän Suomalaisesta kuoromusiikista sekä kansansävelmistä.

Sunnuntaina meillä oli vielä yhteinen konsertti Flensburgissa Pietarilaisen tyttökuoron kanssa, joka onnistui myös mukavasti ja etenkin mieleen jäivät konsertin jälkeiset keskustelut Pietarin tyttöjen kanssa ja saimmekin heiltä kutsun tulla Pietariin konsertoimaan. Nopeasti oli kuitenkin heitettävä hyvästit niin Pietarin tytöille kuin muillekin kuoroille ja jatkoimme vielä Flensburgista matkaamme Ahrensburgiin, mihin olimme saaneet kutsun paikalliselta nuorisokamarikuorolta. Illalla pidimme vielä konsertin paikallisessa St Johannis Kirche:ssä ja suosio oli jälleen taattu. Yön vietimme paikallisten kuorolaisten kodeissa ja näin saimme paljon uusia tuttavia sekä tutustuimme paremmin paikalliseen elämäntapaan.

Maanantaiaamuna oli sitten edessä kotimatkalle lähtö. Pysähdyimme matkalla vielä Hampurissa, jossa kävimme vielä tekemässä tuliaishankintoja paikallisissa ostoskeskuksissa ja tutustuimme pikaisesti vielä Lyypekinkin nähtävyyksiin. Illalla sitten astuimme jälleen Finnjetin kyytiin ja edessä oli 36 tunnin risteily Itämeren yli. Laivalle saimme vielä järjestymään yllätyskonsertin ja yleisö oli jälleen myyty. Vielä suurempaa suosiota saimme hankittua laivan karaokessa, jossa esiinnyimme erilaisissa kokoonpanoissa. Matka kului muutenkin rattoisasti laulellen ja kitaroita soitellen eri puolilla laivan käytäviä. Keskiviikkoaamuna olimme sitten viimein Helsingissä ja siitä oli vielä edessä ajomatka takaisin Veteliin. Iltapäivällä olimme jälleen kotona ja edessä oli taas karu paluu arkeen.