image

Vetelin poikakuoro valloitti Amerikan matkallaan 22.7 – 4.8.2008



Vetelin Poikakuoro valloitti iloisella ja monipuolisella ohjelmistollaan ja kohteliaalla esiintymisellään täysin amerikansuomalaiset. Pääesiintyminen oli tämänvuotisilla FinnFest –juhlilla 23.-27.7.2008 USA:n Duluth’ssa Minnesotan osavaltiossa, jossa laulettiin ja soitettiin jokaisena päivänä. Kuoron, yksinlaulun, kitararyhmän ja pianon/flyygelin/urkujen soitolla esitysten kokonaisuus oli loistava. Simo Kankaan johdolla kuoron nuoret sopraanot ja altot nousivat soinnuissaan huikealle tasolle, mikä on mahdollista vain monivuotisen viikoittaisen harjoittelun kautta.

image Kun pojille puetaan valkoinen paita, liivi ja rusetti esiintymisasuksi, muuten niin vilkkaat pojat keskittävät voimansa lauluun ja antavat parastaan. Vanhemmista pojista - jo smokki päällä olevista miehistä - koostetut tenorit ja bassot soivat nätisti. Kuoron moniäänisyys oli nautittavaa kuultavaa. Monelta eikä vain poikien mukana olleilta huoltajilta ihan tippa tuli silmään. Altoista Joni Nikula lauloi aina niin koskettavan ”Täällä Pohjantähden alla” ja sopraanoista nuorimpiin ja pienimpiin kuuluva Antti Järvelä lauloi todella reippaasti ”Minä olen Härmän Kankaanpäästä”. Yleisö otti täydellisesti esitykset omakseen ja taputti seisaaltaan kuoron uudelleen lavalle niin FinnFestillä kuin myös kirkkokonserteissa 27.7 Duluth’n Eskossa, 28.7 Kanadan Thunder Bayssa ja 31.7 Minnesotan Evelethissä. Vielä lähtöpäivänä 3.8 Minneapolis’n St Johnin kirkossa Matti Pohjoisaho soitti mahtavasti urkuja ja kitaraduo Veikko ja Nestori Siponkoski mykistävän taidokkaasti kitaraa kuten olivat tehneet jokaisessa konsertissa koko matkan ajan. Paikalliset kirkkoherrat olivat hämmästyksestä ihmeissään, kun heidän kirkon uruista lähti niin komea ääni.

image Jo 23.7 heti puolitoistatuntisten avajaisseremonioiden alussa ja lopussa poikakuorolla oli keskeinen rooli. Kuoro lauloi Simo Kankaan johdolla FinnFestin juhlapaikalla Duluth Entertainment Convetion Centerin (DECC) auditorion täpötäydelle yleisölle paikallisen Järvenpää Singers –kuoron kanssa sekä Suomen että USA:n kansallislaulut. Ja avajaisten lopuksi kuorot lauloivat edelleen Simo Kankaan johdolla suomalaisuutta hyvin korostavan perinteisen ”Arvon mekin ansaitsemme”, johon juhlayleisö seisaaltaan yhtyi. FinnFest Gaalakonsertissa juhlilla mukana olleet monet laulu-, soitto- ja tanssiryhmät esittivät pari otetta ohjelmistostaan. Poikakuoro lauloi Jukka Kuoppamäen suomalaisuutta ylistävät laulut Tämä taivas, tämä maa sekä Sininen ja valkoinen.

image Poikakuoron pääkonsertin aloituslauluna oli Suomen laulu, mitä laulettiin myös perhemajoittajille kiitokseksi aina kun he FinnFestin juhlien päättymisen jälkeen aamuisin toivat kuorolaiset ja huoltajat paikalliselle kirkolle. Muina oli mm Kuoppamäen edellä jo mainitut laulut sekä Vanha holvikirkko, Tuonne taakse metsämaan ja Joutsen. Miehet esittivät omana kokoonpanonaan Ranskalaiset korot ja Wonderful Tonight. Kitararyhmän 8 jäsentä Veikko Siponkosken johdolla soittivat Myrskyluodon Maijan ja Andromedan. Yleisön seisaalleen nousseiden taputusten jälkeen Finlandia soi kuorolta kauniisti ja kruunasi hyvin onnistuneen konsertin.

Suomen popmusiikin historiakatsauksessa oli neljä paikalla esiintyvää ryhmää ja muu osa tuli musiikkivideoesityksenä mm. Lordia, J. Karjalaista, Dingoa, Lenigrad Cowboyta, H.I.M:iä ja Kirkaa. Poikakuoron miehet lauloivat Juice Leskisen Syksyn sävelen ja Lindalin Holvikirkon. Väliajallisen popmusiikkikatsauksen ohjelmistossa oli kolme yhteislaulua, Satumaa, Sininen ja valkoinen ja Hengaillaan, joihin poikakuoron pojat penkeistä reippaasti yhtyivät.

Päätössunnuntaina poikakuoro avusti sekä suomalaisen että englanninkielisen jumalanpalveluksen ja niiden jälkeen FinnFestin loppuseremonioissa. Amerikkalaiset osaavat todella hyvin englanninkielisen kiittämisen taidon. FinnFest juhlaa ylistettiin monen henkilön ja sanan voimin. Kuvaavasti yksi mukana ollut totesi juhlan olleen parempi kuin jouluaatto. Viisipäiväisen FinnFest 2008:n teemana oli ”Sharing the Spirit of Finland”. Monipuolisesti suomalaista kulttuuria esittelevä festivaali järjestettiin tänä vuonna 25. kerran. Minnesotan osavaltiossa asuu yksi Yhdysvaltojen suurimpia amerikansuomalaisia yhteisöjä. Myös presidentti Tarja Halonen osallistui ja jotkut huoltajista istuivat yhdessä konsertissa aivan hänen edessään.

image FinnFestin ajan poikakuoro majoittui yliopiston oppilasmajoituksessa. Juhlien jälkeen poikakuoro ja huoltajat yhteensä 56 henkilöä kulkivat tilausbussilla Duluthista Kanadaan Thunder Bayhin ja sieltä takaisin Evelethin kautta Minneapolisiin. Matkalla pieni mustakarhu loikki bussin edestä ja oppaan mukaan niitä on usein myös Thunder Bayn puistoissa ja kaduilla. Matkalla Superior –järven rantaa nähtiin upeita maisemia ja kanjoneita, joista pisimmän Eagle –kanjonin riippusillat koettiin ihan läpi kävelemällä. Kolme yöpymistä oli perhemajoituksessa ystävällisten pääosin englantia puhuneiden seurakuntien jäsenten kodeissa ja kaksi motelissa, jossa oli pienimmille pojille niin tärkeä uima-allas ja sauna. Kolmen kirkkokonserttien lisäksi tutustuttiin moniin nähtävyyksiin. Käytiin Minnesota Twins’n baseball ottelussa, huvipuistossa ja osa miehistä kävi Hard Rock Cafeessakin. Ja Duluthin akvaariossa pidetyllä konsertilla saatiin lunastettua pääsymaksut ja amerikkalaisille tyypillinen pizzapikalounas. USA ja Kanada olivat dollareineen yllättävän halpoja maita. Ruoasta lähtien kaikki oli merkittävästi halvempaa kuin kotimaassa. Ja tietysti tuliaisia ostettiin sekä majapaikkojen lähikaupoista ja vielä viimeisenä päivänä mantereen isoimmasta Mall of America –ostoskeskuksesta. Ja paluumatkalla jo alettiin miettiä seuraavaa matkaa. FinnFest on joka vuosi ja ensi vuonna toukokuussa Alaskassa, mutta joulu vain kerran vuodessa.

Huoltajana poikakuoron matkassa
Manu Purola
Kaustinen

Julkaistu Keskipohjanmaa -lehdessä 13.8.2008.

Muuta materiaalia matkalta

Pikkukuvaa klikkaamalla aukeaa isompi kuva