Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 98.

Oletteko palkannut vierasta työvoimaa tilanne töihin? Yhden vai useampia henkilöitä? Milloin? Millaisiin töihin? Pysyvästi vai kausiluontoisesti? Mitä kautta olette hankkinut työvoimaa? Oletteko järjestänyt vieraille työntekijöille majoituksen ja ruoan (millä tavoin) vai ovatko he huolehtineet niistä itse?

98. Vieraan työvoiman palkkaaminen on aina ollut tilapäistä. Aikaisemmin puimakonepäiviä varten tarvittiin pari kolme henkeä, perunannostopäiviksi enemmänkin. Sokerijuurikasmaalla oli kymmenkuntakin henkeä harventamassa. Rehuntekopäivinä nyt myöhemmin pari palkattua nuortamiestä ennen poikien varttumista. Vielä viime kesänäkin maksoin jollekin poikien ikäkaverille muutamalta päivältä. Olivat ilman töitä ja tulivat aikansa kuluksi poikien työmaalle, enkä aivan ilman korvausta halunnut teettää, vaikka en ollut pyytänytkään töihin. Juurikkaanharventajia lukuunottamatta ruoka on ollut talosta, mutta ei majoitus. Väki on pestattu lähistöltä.

Yhden ainoan kerran kysyin työvoimatoimistosta traktorikuskia juurikkaannostoon ajamaan silppurilla naatteja. Sain miehen, joka oli paleltua traktorin istuimelle odottaessaan kun nostin paljastetut juurikasrivit. Sanoin, että voit odottaissasi kävellä juurikaskoneen perässä ja heitellä kuljettimista pursunneet juurikkaat koneen koriin. Kaveri kiersi muutaman reissun ja palasi hytisemään traktorin istuimelle, ja niin hain miehelle lisää vaatetta ylle. Pyysi vähän etumaksua, eikä sen koommin ilmestynyt työmaalle!

Rakennustöissä on ollut pari palkattua miestä ja salaojitustöissä urakoitsijan työryhmä, jossa neljä viisi miestä talon ruoissa, mutta kotonaan yöpyen.