Etusivulle
Edellinen sivu

KOTITALOUS

Kysymys 91.

Mitä kotitalouskoneita teillä nykyisin on? Luetelkaa ne hankitajärjestyksessä. Kenen aloitteesta kotitaloustöitä helpottavia koneita teillä on hankittu?

91. Jos mennään aikaan ennen vuotta 1971, eli ennen naimisiinmenoani, vanhin kotitalouskone oli pulsaattori pyykkikone, jossa käsin väännettävällä kumitelaparilla tapahtunut vedenvääntö. Sen ohelle tilasin jostakin postimyyntiliikkeestä pesupallon, käsin pyöritettävän, tiiviisti suljettavan säiliön, jonka pesuteho perustui myyjän mukaan umpinaisessa tilassa veden, pesuaineen ja verkkaisen pyörittämisen seurauksena syntyvään paineeseen. Sitä käyttänevät vieläkin satunnaisen pikkupyykin pesuun. Mikäli kodinkoneisiin luetaan sähköliesi ja jääkaappi, nekin oli tuohon aikaan hankittu; sähköhella alkuperäisen ja vieläkin käytössä olevan, puulla lämpiävän Högforsin osahellan rinnalle ja jääkaappi talon alla olevan, tilavan maakellaria viileyttä täydentämään. Pölynimurikin silloin jo oli. Vaihdettavilla luoreilla ladattava silitysrauta oli vaihtunut sähkösilitysrautaan. Vanha umpirautainen kakluunin avotulella kuumennettava prässirautakin oli, joskaan sitä ei taidettu enää käyttää. Viimeisiä arvokkaita palveluksiaan se teki sisarussarjamme nuorimmille: oli painona pienen kiikkutuolin istuimen takana, ettei vielä kävelemään kykenemätön olisi tuuskahtanut nokilleen huonosti tasapainotetun tuolinsa kanssa.

Naimisiin mennessämme vaimollani oli Nummen seurakunnan diakonin työsuhdeasunnossa oma pölynimuri. Vanhemman poikamme synnyttyä ostimme kotimaisen Pesukarhu automattipesukoneen, ja vähän myöhemmin vanhan pölynimurin tilalle pikku-Hoover pölynimurin. Hakiessani väkeni Veteliin, aluksi vuokra-asuntoon, sovimme vuokranantajan kanssa siitä, että valvon asunnossamme tehtävän remontin ja hankin siihen oman keittiökaluston, jonka voimme halutessamme viedä mukananamme uuteen taloonmme. Tuolloin hankimme sähkölieden ja vähän vahingossa kylmäkaapin, jonka varsin pian vaihdoimme jääkaappiin. Ennen maaliskuussa 1976 tapahtunutta muuttoa omaan taloon hankimme nuoremman pojan syntymän jälkeen 400 litran pakastimen - se meillä on vieläkin, kompressori kertaalleen korjattuna. - Mainittakoon, että pakastin oli kompressorin solenoidin palamisen johdosta jo "pää pölkyllä", mutta sen pelasti poikien hätä hukkaan joutuvista erilaisista tarroista, joilla toinen sivu ja pääty on jokseenkin peitetty! Kun asiaa tarkemmin tutkittiin, ilmeni, että solenoidin kärähtäminen katsottiin sellaiseksi sähkövaurioksi, jonka maatilavakuutukseemme sisältynyt kotivakuutus korvasi, joten pääsimme pelkällä säikähdyksellä.

Edelläolevien lisäksi uuteen taloon hankittiin muutettaessa oikeastaan vain liesituuletin, jos sekään puheena olevaan kategoriaan edes kuuluu. Pian pieni pölynimuri oli siivottavan alan kasvettua vaihdettava isompaan, Nilfisk-merkkiseen.

Mitään tulvaa ei kodinkonehankinnoissa missään vaiheessa ole syntynyt. Keittiön liesi vaihdettiin isompaan, kiertoilmauunilla ja tavallisella uunilla sekä grillivastuksella varustettuun vuonna 1982. Samoin pyykkikone samanmerkkiseen uudempaan vuonna 1984. Myös jääkaappi kävi raihnaiseksi ja hankittiin uusi.

Varsinainen uusi nimike kodinkoneisiin tuli vasta vuonna 1984 astianpesukoneen myötä. - Tuolloin emäntä oli valittu vuorostaan kunnanvaltuustoon ja isännän molemminpuolinen lonkkien kuluminen oli edennyt keppikädessä-vaiheeseen. Keittiön yleiskone hankittiin vuonna 1986 - samana vuonna kun isännälle molempiin lonkkiin totaaliproteesit. Mikrouuni ostettiin vuonna 1989. Viime syksynä se yht'äkkiä alkoi sähistä kuin vihainen kissa ja varustimme sen jo lapulla "älä käytä, rikki". Vaimoni katsoi sitä jonkun päivän päästä vähän tarkemmin ja huomasi, että sisällä oli jokin ruuvinkanta paljastunut eristekerroksesta. Painoi kokeeksi palan purukumia suojaksi ja kokeili: ei mitään räiskettä. - Sillä korjauksella mikroillaan vielä tänä päivänäkin!

Viime jouluna pukki toi pyykkilingon. Pesukoneen linkousohjelma ei toimi kunnolla ja lisäksi sen konstruktio linkouksen osalta on epäonnistunut; betonipainosta ja tasaavasta jousituksesta huolimatta se lingottaessa pyrkii hyppimään seinille, eikä pieninopeuksinen linkous toisaalta poista vettä niin hyvin kuin suurinopeuksinen erillislinko.

Runsas vuosi sitten eräs kuljeksiva säkkilavojen kerääjä kiinnitti huomionsa vajan takana könöttävään täysinpalvelleeseen ja rekisteristä poistettuun kuplavolkkariin. Pojat olivat sillä tehneet kaveriensa kanssa ensimmäiset ajoharjoituksensa kytömaatiellä ja riisuneet ja varustaneet sen jos millaisilla laitteilla, ja sitten hyljänneet. Autonjäännös, oikeastaan vain alusta ja moottori, kiinnosti ostajakandidaattia ja kauppaa hierottiin muutaman kuukauden päästä uudellen, nyt vaihtokauppana. Vaihtoelementtinä oli 280 litran käytetty pakastin. Niinpä ensin keittiöömme ja myöhemmin kellariin tuli toinen, suuriäänisesti käyvä, mutta aivan kunnollinen pakastin, joka oli tarpeen emännän valmistaessa omalta osaltaan juustoja valtakunnallista juhlaa varten. Se on helpottanut myös vanhan talon väen liian pienen pakastimen tilanahtautta.

Kahvinkeitin, leivänpaahdin, vohveliraudat sekä vettä kiehuakurluttava ja höyryä puhkuva silitysrauta yms. on hankittu 1980-luvulla.

Mikrotietokonetta ei voine kodinkoneisiin lukea varsinkaan kun emme ole tallentaneet sen tiedostoihin edes keittokirjatietoja, eikä puhelinmodeemista huolimatta ole tullut ostetuksi ohjelma-aikaa kotitalousneuvonnan tietokannoista. "Ei ole minkäänlaista tarvetta." (Emännän huomautus!)

Aloite kotitalouskoneiden hankintoihin on tullut useimmiten emännän taholta.

Sivun alkuun