Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 86.

Milloin em. mukavuudet alkoivat yleistyä naapuristossanne ja kylällänne? Millaisiin taloihin mukavuudet tulivat ensin? Kertokaa tarkemmin.

86. Ensimmäiset vesijohdot, viemärit ja keskuslämmitys rakennettiin kylällämme vuonna 1935 valmistuneeseen Vetelin ym. kuntien sairaalaan ja vuonna 1937 rakennetun Keski-Pohjanmaan Emäntäkoulun tiloihin. Paljon myöhemmin, vasta sotien jälkeen ne alkoivat yleistyä tavallisiin maalaistaloihinkin. Ensimmäiset keskuslämmitykset olivat hellakeskuslämmityksiä, jossa keittiöön asennettiin tavallista kookkaampi liesi, jossa oli erillinen pesä keskuslämmitystä varten. Siihen liittyi usein myös alkeelline varaaja lämmintä vettä varten. Kovin nopeasti keskuslämmitys ei yleistynyt. Sanottiin, että se vie puita kaksin verroin uunilämmitykseen verrattuna. Se piti kyllä paikkansa ja selittyy sillä, että uunilämmityksen aikana huoneet olivat myös olleet kylmempiä. Kaikkein pessimistisimmät sanoivat, että suittaa kyllä odottaa, kuinka kauan metsät tuota alituista polttamista kestävät.

Aina ei sisä-vc:lle löytynyt helposti tilaa vanhoissa asunnoissa. Niinpä vuokraisäntäni purkautti vanhan talonsa takkamuurista siihen kuuluneen leivinuunin pois ja sovitti vc:n tilalle. Siitä irvailtiin, että nyt ne paskantavat leivinuunissa, johon isäni, että samaa prosessia se on, vaikka vähän eri vaiheessa!

Emäntäkoulun jälkeen nykyaikaisia mukavuuksia tehtiin ennen sotia ainakin kunnansairaalaan ja lääkärin uuteen taloon, sekä sota-aikana rakennettuun eläinlääkärintaloon. Myös sodan jälkeen rakennettuja rintamamiesten asuntotilojen taloja saatettiin varustaa mukavuuksilla, mutta asutusalueiden varsinaiset maatilat useimmiten jäivät vanhalle kannalle. Rajoittavana tekijänä oli usein se, että vesi tavallisista kaivoista ei useinkaan riittänyt aivan toiselle tasolle asettuvaan vedenkulutukseen, ennen kuin vesijohdot yleistyivät.