Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 82.

Kuvailkaa samalla tavoin asuinrakennuksen sisätiloja. Montako huonetta rakennuksessa on? Onko huonejakoa muutettu? Milloin? Mistä syystä? Millainen on rakennuksen kiinteä sisustus (lattiat, seinät, katot, ovet, listat, uunit ym. kiinteät yksityiskohdat)? Mitä muutoksia em. Asioissa on tapahtunut aikananne? Milloin? Mistä syystä?

82. Ensi töiksemme poistimme mallipiirustuksesta eteistilaa ja olohuonetta, eli tupaa niinkuin sitä kutsumme, erottavan väliseinän. Samoin yläkertaan menevien rappujen umpiseinät, joiden tilalle avorappu pystypienoista muodostuvine kaiteineen. Rappujen alle merkitty vaatehuone muuttui avoimeksi "kukutustilaksi", eli poikien leikkipaikaksi siihen asti kun päät alkoivat kolista rapputasanteen muodostamaan kattoon. Pois pyyhityn vaatehuoneen paikka oli sopiva myös pakastimelle, jolle ei oikein muuta tilaa löytynyt. Edelleen levitimme keittiön ja tuvan välisen oviaukon suuremmaksi. Näin koko alakerran asumistilat takka-työhuonetta ja aputiloja lukuunottamatta muodostavat yhtenäisen oleskelutilan. Näin aikaansaatiin pienestä pohjapinta-alasta huolimatta väljyyden ja valoisuuden tuntu.

Apu- eli sosiaaliset tilatkin muutettiin alkuperäispiirustuksista. Toinen sisäänkäynti johtaa pannuhuoneen eteiseen. Se oli merkitty lämmittämättömäksi, mutta tarvitsimme sen työvaatteiden ja -jalkimien pitopaikaksi. Mitään sellaista tilaa ei tuvan pienen eteisen naulakkoa lukuunottamatta ollut, emmekä sentään aikoneet ripustaa navettahaalareitamme tuvan oleskelutiloihin. Pannuhuoneen eteiseen sopi mukavasti myös pyykinpesukone. Kulkuyhteyttä sisätiloihin ei piirustuksiin oltu merkitty, mutta lisäsimme sen, ja niin sieltä pääsee pesuhuoneen kautta asumistiloihin. Pesuhuoneessa muutimme suihkun ja pesulavuaarin ulkoseinältä lämpimälle väliseinälle, ja rakensimme pesuhuoneeseen sijoitetun vc:n ympärille seinät.

Takkahuoneen takka on sijoitettu pannuhuoneen puolelle, upotettuna punatiilestä muurattuun seinään. Kovin monta kertaa siihen ei ole tulta sytytetty. Viimeiset vuodet se on toiminut erilaisten lähdeaineistona olleiden asiakirjojen säilytyspaikkana ja olenkin sanonut, että kotonani paiskaan ne suoraan takkaan!

Yläkertaan venytimme hiukan lisätilaa vielä rakennusvaiheessa vetämällä kummassakin päässä toisen kerroksen tilat räystään leveyden verran ulommaksi kuin alakerta.

Alakerran tuulikaapista on kylmiöoven kautta kulku niinsanottuun puolikellariin. Se eristettiin kylmiöksi, mutta koneistoa sinne ei ole asennettu, eikä taideta asentaakaan.

Alakerran tuvan, eteisen ja takkahuoneen lattiat ovat oman metsän mäntyä. Seinät osaksi mäntypaneelia ja katot mäntylautaa, takkahuoneessa kuitulevyä. Keittiön seinät ja katto lastulevyä, lattia kuitulevyn päälle liimattua, asbestipohjaista (!) muovimattoa.

Pannuhuoneen, saunan ja pannuhuoneen eteisen lattiat betonin päälle levitettyä muovimattoa, samoin pesuhuoneen seinät. Saunan seinät ja katto kuusipanelia. Pannuhuoneen eteisen yksi seinä tiiltä, toiset kuitulevyä samoin kuin kattokin.

Yläkerran seinämateriaalina on kuitulevy, kattona huokoisia kuitulevyjä. Lattiamateriaalina oli ensin lyhytnukkainen neulahuopa, mutta pölyn pesänä se jokin vuosi sitten revittiin pois ja liimattiin tilalle rehellinen muovimatto ja katso, heti ilma raikastui eikä tarvitsee joka päivä pölynimurin kanssa nuohata.

Yläkerrassa on toisen makuuhuoneen sivussa vaatehuone ja vc. Toinen vaatehuone on alakerran työ-takkahuoneen sivussa. Lisäksi on yläkerran rappuaulassa, joka myös on makuuhuoneena, irrallisia vaatekaappeja. Samoin toisessa yläkerran varsinaisessa makuuhuoneessa. Yläkertaan jää lämpimien tilojen sivulle tilavia kylmiä ullakoita, jotka myös ovat käteviä säilytystiloja.

Keittiössä on tavanomaiset kiinteät kaapistot ja työpöydät. Sisäovien hankinnoissa menimme halpaan ja ostimme tuolloin muodissa olleita onnettomia paperikennojen päälle liimattuja viiluovia, joissa on puuta niin vähän, että heloja tuskin saa kiinnitettyä. Katon ja lattian listotuksen tein itse aina listojen höyläyksestä lähtien. Ne ovat yksinkertaisia, poikkileikkaukseltaan 2,5 x 1,5 cm lattiassa ja noin 1,5 x 2,0 cm katon ja seinän rajassa. Ovien ja ikkunoiden pieliä ei ole listotettu.

Sivun alkuun