Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 81.

Kuvailkaa rakennuksen ulkopuolta. Mikä on sen rungon rakennusmateriaali? Entä perustuksen? Onko rakennus vuorattu ja maalattu? Millä maalilla ja minkä väriseksi? Onko väri alkuperäinen? Millainen on rakennuksen kattomuoto? Millä kateaineella se on katettu? Millaiset ovat ikkunat (yksin-, kaksin, vai kolminkertaiset, ruutujako) ja ulko-ovet? Onko rakennuksessa kuisti? Millainen? Millaisia korjauksia ja muutoksia rakennuksessa on tehty? Onko siihen liitetty esim. ns. elintasosiipi? Milloin? Mistä syystä?

81. Rakennus on pohjaltaan lähes tasasivuinen neliö. Harjakatto hyvin terävä, kulma pienempi kuin vinkkeli, jota sitäkin on täällä loivien katonlappeiden maisemissa pidetty tavattoman jyrkkänä kattokaltevuutena. Malli on peräisin alppimaisemien talotyypistä, joita 1970-luvulla harrastettiin. Vuokraisäntäni, jonka naapuriin oli muutama vuosi aikaisemmin rakennettu tasakattoinen talo, sanoi, että "jos tuon Jukan ja sinun taloja voisi astuttaa, voisi tuloksena olla silmälle sopiva kattokaltevuus."

Runko on puuta, 2 x 5 tuuman lankkua. Perustuksena sorapetin päälle valettu betonilaatta, jossa ulkoseinien alla niinsanottu valesokkeli. Ulkopintana kuusipuinen, sahapintainen pystyvuori lomitettuna siten, että alimmaisena on kuusituumainen lauta harvaan ladottuna, välien kohdalla päällenaulattuna nelituumainen lauta.

Väri on vaalean harmaan vihertävä, mikä heijastaa talvella lumenvalkoista ja kesällä taustan vihreää. Otin rakennusryhmästä värivalokuvan, jonka lähetin maalitehtaalle värisuunnittelua varten. Rakentamisvaiheessa laudat käsiteltiin vihertävällä lahonsuoja-aineella, joka oli maalina ensimmäiset vuodet.

Kateaineena on kaiketi minerit-katteisiin luettava Tuplavartti levy, väriltään Rooman ruskea. Ikkunoina välipuuttomat, suoraan kehyksiin asennetut kolminkertaiset lämpölasielementit. Ulko-ovina umpinaiset paneliovet paitsi parvekkeella, jossa kaksi yläosastaan kaksinkertaisella lasilla varustettua ovea.