Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 8.

Millainen on koulutuksenne verrattuna edelliseeen tilaa viljelleeseen sukupolveen? Entä seuraavaan? Kertokaa havaitsemistanne eroista.

8. Kovin suurta eroa ei liene ollut isäni ja minun koulusivistyksessä. Taisi oppivelvollisuus kuitenkin 1903 syntyneellä isälläni olla vieläkin suppeampi, eikä hänkään ollut saanut maataloudellista ammattikoulutusta. Minun ja poikieni välistä taas oikeastaan puuttuu yksi sukupolvi, kiitos hitauteni näissä naima-asioissa! Vaikka vanhempi poikani jätti opiskelunsa lähes vähimpään mahdolliseen, ovat hänen valmiutensa aivan toisella tasolla. Ehkä kuitenkin jonkinmittainen kokemukseni viljelijänä jossain määrin ainakin vielä kompensoi pojan suurempaa tietomäärää.

Erikoisaloilla ero tulee selvimmin näkyviin. Niinpä poika, joka pienestä pitäen on askaroinut tietokoneensa kanssa, naureskelee hyvänsuovasti isälleen, joka ei kolmen ja puolen vuoden harrastelun jälkeen juuri uskalla poiketa oman mikronsa päävalikolta levykkeen formatointia kauemmas. Tässä olen kuitenkin omaksunut saman periaatteen kuin autonkäytössäkin: ei tarvitse tuntea tekniikan yksityiskohtia voidakseen ajaa. Niinpä hoidan tilan kirjanpidon ja pankkiyhteydet tällä mainiolla vempaimella, ja työn alla on metsäverotuksen vertailulaskenta upo-uudella ohjelmalla. Lisäksi on kirjoitusharrastuksiani varten tekstinkäsittelyohjelma ja vaatimaton grafiikkaohjelma "käppyröiden" piirtämiseksi. Asensipa eräs tuttava, joka toimii pitäjässämme toimivan tehtaan atk-vastaavana, uuteen koneeseeni "tupaantuliaisiksi" laajan taulukkolaskentaohjelman ja kätevän "työkaluohjelman", mutta käskytykseltään englanninkielisinä niiden käyttö on hankalaa kieltä taitamattomalle.

- Puolustuksekseni mainittakoon, että hankin kyllä ennen koneiden ostoa Petteri Järvisen PC-käyttäjän käsikirjan ja Kiintolevyn käyttäjän opas-kirjan, vakaana tarkoituksena perehtyä ensin atk-tietouteen teoriassa. Muutaman sivun luettuani huomasin yht'äkkiä, että ajan aivan eri kärryillä kirjoittajan kanssa, eli olin pudonnut kärryiltä. Käsitteiden outous ja koko käsiteympäristön vieraus lopettivat teoriaan perehtymisen siihen. Siitä kakusta ei voi haukata suupalaa noin vain, olisi hankittava perustiedot alusta alkaen. En kuitenkaan lähtenyt hakemaan oppia atk-kursseiltakaan, joita täällä kyllä pidetään. - Mikä ei kylläkään estä käyttämästä laitteita valmiiden ohjelmien avulla, kunhan edes perusnäpelöinnin opettelee.

Sivun alkuun