Etusivulle
Edellinen sivu

KOULUTUS JA NEUVONTA

Kysymys 7.

Mikä on peruskoulutuksenne? Oletteko käynyt sen jälkeen jotakin maatalousalan koulua tai kursseja? Mitä? Milloin? Kertokaa tarkemmin. Onko Teillä muuta kuin maatalouteen liittyvää koulutusta? Millaista? Milloin hankittua?

7. Olen käynyt 1930-luvun oppivelvollisuuteen kuuluneen kaksi vuotta alakansakoulua ja neljä vuotta kansakoulua sekä parina vuonna sen jälkeen jatkokoulua, jota pidettiin pari, kolme iltapäivää viikossa. En ole saanut varsinaista maatalousammattikoulutusta. Alan kursseistakin muistuu mieleen vain 1950-luvulla pidetty muutaman päivän kestänyt traktorikurssi, jonka päätteeksi saimme traktoriajokortin.

Sodan jälkeen, talvella 1946 - 1947, kävin kuusi kuukautta kestäneen kiertävän mieskotiteollisuuskoulun, joka pidettiin tyhjilleen jääneen suojeluskuntatalon majoitustuvassa. Opetus tapahtui pelkästään käsityövälineitä käyttäen. Koulu muuttui kiinteäksi, ja vuosina 1950 - 1951 suoritin sen vähän pidemmän ja vaativamman koulutusjakson. Nyt opeteltiin käyttämään kaikkein tavallisimpia puusepän koneitakin ja opiskeltiin ammattipiirustusta, laskentoa ja kirjanpitoa.

Ammattipuuseppää minusta ei tullut, mutta muutamana vuonna hankin hiukan puusepäntöillä sivuansioita. Ehkä voisin jonkinlaisena ansiona mainita, että näiden seutujen ensimmäiset astiankuivauskaapit syntyivät käsityöverstaassani. Tilasin piirustukset Työtehoseurasta, ja muuntelin niitä tarpeen mukaan. Niitä tein parin, kolmen talven aikana useita kymmeniä. - Olin joutunut kotona kuivaamaan tiskiä vuorollani, kunnes sanoin, että minäpä hoidan kerralla oman kuivausurakkani lopuksi ikää!

5. 7. Traktorikurssi Vetelin kirkonkylän nuorisoseurantalolla 1950-luvun puolivälissä. Kurssin järjesti Keski-Pohjanmaan Maanviljelysseura. Konekonsulentti Laurila vasemmalla, kolmas vasemmalta M.T. Sen päätteeksi saimme traktorin ajokortin.

6. 7. ja 92. - Puusepänkauteni tuliterä keittiönkaapisto vuodelta 1960. Selkäni takana astiankuivauskaappi. Vesijohtoa ei vielä ole vedetty tupaan, mutta viemäri ja kaatoallas on. Pesupöydässä ei ole pesualtaita, mutta pöydän alla on emännänjakkara, joka lopulta oli epäkäytännöllinen tarkoitukseensa. Pöydällä luultavasti ensimmäinen sähkökäyttöinen keittovehje.

Sivun alkuun