Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 67.

Kenelle karjanhoito- ja navettatyöt tilallanne kuuluvat tai ovat kuuluneet? Onko työnjaossa tapahtunut muutoksia? Millaisia? Milloin? Mistä syystä? Onko teillä ollut palkattua karjanhoitajaa pysyvästi tai tilapäiväisesti? Milloin?

67. Perheyrityksissä yleensäkään ja vielä vähemmin lypsykarjaan erikoistuneilla maatiloilla ei kovin monia työnjakomahdollisuuksia ole. Tällä hetkellä vanhempi poikamme vaimoni kanssa vastaa navetta- ja karjanhoitotöistä. Minäkin siellä aamuin illoin käyn pesemässä ritilät ja siivoamassa rehujäännöksiä ruokintapöydän päästä. Myös lypsykoneiston ja tankin pesu on usein minun hommiani. Tämä kaikki sen jälkeen kun menetin työkykyni vuonna 1985. Joskus minun navettaan ehtiessäni nämäkin hommat on jo tehty ja poika saa aiheen irvailla, että on se isäntä kalliin kusipaikan itselleen rakentanut, katsoessaan kun napitan housunjuluppia kiinni!

Rehumäärien laskeminen, kiimojen tarkkailu ja rehunjako ovat aina olleet vaimoni töitä, minulla aikaisemmin lypsäminen ja AIV-rehun leikkaus sekä heinien ja murskekauran siirto. Kesällä laitumien aitojen tarkistaminen lankesi usein vaimolleni, koska se sattuu kiireimpään kylvöaikaan. Viime vuosina nuorempi poika on erikoistunut aidanpanoon. Palkattua karjanhoitajaa ei meillä ole ollut sitten 1970-luvun alun, jolloin maksoin vanhimmalle sisarelleni palkkaa karjanhoidosta ennen vaimoni tänne tuloa. Sisareni teki sitä osapäivätyönä ja oli keskipäivän muualla.