Etusivulle
Edellinen sivu

MAITOTALOUS

Kysymys 64.

Kertokaa lypsämisen muuttumisesta. Mistä alkaen teillä on ollut lypsykone? Kenen aloitteesta se hankittiin? Miten se muutti lehmien käsittelyä ja lypsämiseen käytettyä aikaa? Oletteko siirtynyt kannulypsystä putkilypsyyn tai lypsyasemaan? Milloin? Onko teillä tilatankki? Mistä alkaen?

64. Aina vuoteen 1959 asti meillä lypsettiin käsin. Aluksi lypsäjänä oli äitini, mutta myöhemmin myös isäni, joka siihen aikaan oli jokseenkin harvinaista. Kyllä minäkin käsin lypsämään opettelin, mutta vasta kun sisareni varttuivat aikuisikään, äiti sai vähitellen lypsytyöstä luopua. Vuonna 1959 ostimme lypsykoneen. Se oli Alfa-Laval'in kannukone yhdellä lypsylaitteella ja kahdella lypsykannulla varustettu. Minä taisin olla aloitteen tekijä. Olimme pari vuotta aikaisemmin remontoineet navetan ja saaneet tilaa lisää neljälle lehmälle. Se oli tarpeen, koska naapuritilan vuokrauksessa mukana seurasi lehmiä, emmekä halunneet ruveta lypsämään kahdessa navetassa. Tilasin VAKOLAlta koetusselostuksia lypsykoneista ja teimme valinnan sen perusteella. Ei se lehmien käsittelyä juuri muuttanut. Samat rutiinit ennen lypsyä olivat olleet käsinlypsyssäkin. Eikä se alkuun paljoa nopeuttanutkaan, koska lypsettin yhdellä yksiköllä ja käsinlypsyssä saattoi olla kaksikin henkeä. Lehmien totuttaminen konelypsyyn vei jonkin aikaa, mutta lopultakin se luultavasti on lehmälle miellyttävämpi kuin käsinlypsy.

Väärinkäsityksiäkin navettaan ilmestynyt lypsykone aiheutti. Meillä oli tuohon aikaan puolenkymmentä maitotinkiä, eli myimme suoraan navetasta maitoa lehmättömille talouksille. Uusi, seinällä pörisevä lypsykone ja sen kattoja kiertävät galvanoidut alipaineputket saivat erään, tosin muualta maitonsa hakevan tinkiläisen epäilemään käykö sieltä enää maitoa hakeminenkaan kun sitä kierrätetään ympäri navetan seiniä tavallista rautaputkea pitkin!

Putkilypsyyn siirryimme uuden navetan myötä vuonna 1980. Tilatankki on ollut käytössämme vuodesta 1972.

Sivun alkuun