Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 55.

Muistatteko, miten AIV-rehun käyttööntulo vaikutti lehmien tuotokseen ja terveydentilaan? Mitä mieltä AIV-rehusta yleensä oltiin? Vastustettiinko sitä vai hyväksyttiinkö se helposti? Kertokaa tarkemmin.

55. Mitään erityistä ei ole jäänyt mieleen siitä, mitä AIV-rehun käyttöönotto olisi vaikuttanut lehmien tuotokseen. Kovin jyrkää muutosta ei syntynyt ruokinnassa, koska lehmämme olivat tottuneet jo lanttuaikana naatteihin ja yleensä juurikasveihin. Joitakin ripuliryöpsähdyksiä, jotka kantoivat yli vanhannavetan lattian aina jauholaatikoiden kylkeen, muistan nauriskuopan avaamisen jälkeen. AIV-rehun osuus rehustuksen kokonaisuudesta oli lopultakin melko pieni perinteisen kuivaheinä-väkirehuruokinnan muodostaessa pääosan.

Ensimmäiset rehuerät tehtiin perinteisestä kaskinauriista ja sen muistan, että ihmettelimme kuinka hyvin melko vähäisen naatin joukossa säilyneet, kissistyneet, nahistuneet ja happamaksi muuttuneet (maistoin) nauriit kelpasivat elukoille.

Mitään jyrkkiä vastakkainasetteluja en muista syntyneen AIV-rehun alkuaikoina. Sitä aloiteltiin paremminkin kokeilumitassa, ja ne jotka eivät lähteneet mukaan, seurasivat uteliaina "miten äijän käy", kuten sanotaan. Kuten edellä kerroin, pieni "oppiriita" syntyi vähäksi aikaa tavallisella suolalla ja AIV-suolalla säilöäjien välille. Sekin loppui siihen kun neuvonta selvitti rehuntekijöille hyödyllisten ja vahingollisten happokäymisten eron.

Sivun alkuun