Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 51.

Milloin kylällänne on saatu sähkö? Entä teidän tilallanne? Mikä rakennus sähköistettiin ensin? Kertokaa sähköistystyöstä. Miten sähköistys muutti tilan töitä entiseen verrattuna?

51. Ensimmäinen sähkövalo kylässämme alkoi tuikkia 1910-luvun alussa, jolloin kylässämme asuva liikemies asensi läheisessä koskessa olleeseen myllyynsä pienen generaattorin. Ei sen teho kaiketi ollut aluksi kovin hyvä, koska äitini muistaa, että kun hämärän tullen kaikki väänsivät katkaisijoitaan sähkölamppu oli kuin joku olisi hiili suussa istunut. Tämä siitä huolimatta, että kuhunkin talouteen aluksi hankittiin vain yksi lamppu.

Olen siis koko elämänaikani ollut sähköistyksen piirissä ja muutokset näkyvät vain kehityksen myötä lisääntyneinä sähkökäyttöisinä laitteina.

32. 51. ja 88. Syntymäkotini Vanhankevarin tupa vuonna 1909. Sähkövaloa ei vielä ollut, mutta muutaman vuoden kuluttua alkoi hiiltää milloin parempi, milloin huonompi sähkövalo, ensin vain yksi lamppu taloa kohti. Vasemmalla isoisäni Matti Jp. Tunkkari, pikkutuolilla isäni Veikko, vieressään Mari, isoäitini Aliina, os. Nikula, sylissään Siiri ja harmoonin ääressä lapsista vanhin Artturi. Veikon takana oleva tuoli ja sen pari ovat edelleen käytössä. Ne on tehty isoisäni äidin Liisa Kreetan morsiustuoleiksi. Tallessa on myös pikkutuoli, jolla isäni istuu, samoin Kaustisen Nikulassa tehty harmooni ja vasemmanpuoleisesta ovesta häämöittävä tuoli. Kallisarvoinen öljylamppu on suojattu harsolla kärpäsiltä.

Sivun alkuun