Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 49.

Kertokaa, miten koneet ovat muuttaneet maataloustöitä omana aikananne entiseen verrattuna esim. maanmuokkauksen, sadonkorjuun jne. osalta.

49. Siinä missä kylvöntöiden tekijä hevosaikakaudella käveli alituisesti parihevosten vetämien auran tai äkeen perässä viikkokaupalla, kylvöt tehdään nyt traktorin ilmastoidussa hytissä. Samalla voi kuunnella radiota ja jutella kaverien kanssa LA-puhelimella tai kysyä kotoa, tulenko syömään silloin tai silloin. - Puhelinta en tosin ole traktoreihimme vielä hankkinut.

Kuitenkin samalla kun koneet ovat ratkaisevasti helpottaneet raskasta työtä ja tuoneet yhden miehen ulottuville entistä paljon suurempien peltoalojen viljelemisen, jotakin keskeistä oli myös menetetty.

Jo viisikymmenluvulla, kun innolla kävin traktorin avulla suurenevien peltoalojen kimppuun, huomasin joskus kaipaavani sitä tyydytystä, jonka koin kun kahden hevosen Fiskarilla kyntäen olin saanut päivän työn valmiiksi. Kaksi kolmesataa metriä pitkää kytömaasarkaa oli kääntynyt nurin. Viilenevässä illassa nousi usva mustaksi muuttuneesta pellosta. Koko päivän olin kuunnellut auran terän ritinää sen tunkeutuessa pellon juuristoon. Sitä säestivät hevosten valjaiden natina, sierainten pärähtelyt, terävät pieraisut silloin tällöin ja tuoreen lannan haju sen kääntyessä tiljun alle. Tauolla hevosten leukojen rouske niiden syödessä ladon nurkkaan jätettyjä "äestysheiniä". Kulosavun haju kun poltin hevosten levähtäessä ojanpientareita, joskus keväällä kiirekin tulen uhatessa ryöstäytyä omille teilleen. Nyt illan tullen fältti puisen jalaksen päälle, väsyneet ja vaimeana höyryävät hevoset kotiinpäin kyntömiehenkin kostuneen paidanselän tuntuessa viileältä.

Tai tehdyn työn tyydytys niin arkisen asian kuin kiinni painuneen avo-ojan siivoamisen jälkeen. Kosteana kiiluva ojanluiska lapion jäljiltä ja toteamus, että aika suorahan se on vaikka silmävaraisesti tein.

Jokin välitön yhteys työn ja tekijän, maan ja sen viljelijän välillä on katkennut. Koneiden tulo teki maatilasta tuotannollisen suorituspaikan ja haalisti tunnetta maan viljelemisestä arvona sinänsä. - Se on myönnettävä, että tällä nostalgisella resignaatiolla ei ole mitään tekemistä maatalouden aivan toiseksi muuttuneen taloudellisen tuloksen kanssa.

30. 43. ja 49. Kedonkankaan Liinu ja Leanterin Martin, eli vuokraisännän Likka, viimeinen hevospari kyntöä, äestystä ja perunannostokoneen vetoa varten. Kuvattu 1950-luvulla.

Sivun alkuun