Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 47.

Milloin Nykyaikaisia maatalouskoneita on alkanut ilmaantua naapurustoonne ja kylällenne? Millaiset talot olivat edelläkävijöitä koneistuksessa? Miten koneistumiseen suhtauduttiin lähiympäristössänne?

47. Ensimmäinen traktori kylällemme hankittiin vuonna 1952 edellä useasti mainitun Heikki Tunkkarin taloon. Talo oli kirjanpitotila ja silloin jo kuollut isäntä oli ollut sanomalehdentoimittaja ja Pellervo-Seuran osuustoimintakonsulentti, jonka tehtävänä vuosisadan ensimmäisillä vuosikymmenillä oli perustaa Vaasan läänin pohjoisosiin maatalousosuuskuntia.

Maataloustraktoreita edelsivät heti sodan jälkeen mitä erilaisimmat autotraktorit, eli lyhennetylle kuorma-auton alustalle konstruoidut vetäjät, jotka olivat kuitenkin melko avuttomia pellolla. Olipa pitäjässä joku USA:n armeijan ylijäämävarastosta ostettu Jeeppikin. Näillä äestytimme jonkun peltokuvion, mutta jälkiä joutui parsimaan hevosäkeillä.

Avuttomuus peltotöissä johtui pienestä rengaskoosta ja tietysti siitä, että painon siirtäminen työkoneesta vetäville pyörille ei ollut mahdollista nostolaitteiden puuttuessa. Puuttui laite vielä siitä petroolikäyttöisestä Fordson-traktoristakin, joka naapurikylästä kävi kyntämässä isäni velipuolen peltoja. Hinattava aura nousi narusta vetämällä pyörien varaan päisteissä vekslatessa ja laskeutui samasta narusta vetäen taas vaolle.

Koneistamisen edut kyllä myönnettiin raskaimmissa töissä, mutta kun kokematon ajuri jäi traktorinsa kanssa kiinni pehmeällä kytömaalla, avuksi tultiin hevosten kanssa vähän sillä mielellä, että pitihän se tietää, ettei niistä mihinkään ole näissä olosuhteissa. Ovat kovapohjaisten rintamaiden vehkeitä.