Etusivulle
Edellinen sivu

KONEISTUS, SÄHKÖISTYS JA VESIJOHTO

Kysymys 43.

Onko tilallanne ollut hevonen? Yksi vai useampia? Mihin saakka? Millaisissa töissä hevosta käytettiin viimeksi? Milloin luovuitte hevosesta? Mistä syystä?

43. Kun muutimme ennen sotia Kedonkankaalle, isäni sai mukaan oman ajokkinsa, Piijun. Tuo maineikkaan edeltäjänsä Bijou'n nimen perinyt tamma oli jo iäkäs, mutta saimme siltä vielä varsan, josta tuli toistaiseksi viimeinen hevosemme. Aluksi hevostöissä käytettiin väkivelekastyötä isäni velipuolen hevosen kanssa, eli tehtiin vuoroin kummassakin talossa ne työt, joihin tarvittiin kaksi hevosta. Sellaisia olivat kyntö, äestys ja niittokoneen ajo ja kuuluipa siihen perunan nostokin. Myöhemmin kun vuokrasimme edellä mainitun naapuripikkutilan, vuokraehtoihin kuului oikeus käyttää vuokraisännän hevosta - ja luonnollisesti myös velvollisuus huolehtia siitä.

Traktorikauden alettua 1950-luvulla, vuokraisäntä möi oman hevosensa pois eikä Vanhassakevarissakaan, isän velipuolen talossa, ollut enää maataloutta eikä hevosta. Meillä oli Piijun varsa Liinu, laiskansitkeä, kun taas Piiju oli ollut vireä ja nopea Kokkolan kävijä siihen aikaan kun rahtia ajettiin sieltä pitäjän kauppoihin.

Nyt kun traktorilla tehtiin raskaimmat työt, hevoselle jäi peltotöistä kylvökoneen, haravakoneen ja perunannostokoneen veto, jälkimmäinen joidenkin osakkaina olevia naapurien kanssa väkivelkaisilla. Joskus kun traktori oli toisen omistajan käytössä, valjastettiin hevonen kevyen yhdenhevosen sänkiauran tai äkeen eteen. Lisäksi tietysti monenlaiset siirtotyöt kärryillä kuuluivat hevosella tehtäviin. Talvella metsätyöt sensijaan olivat pitkään yksinomaan hevostöitä. Sen ajan traktoreilla ja varusteilla ei metsässä ollut paljoa virkaa.

Hevosesta luovuttiin 1960-luvun puolivälissä kun se vähällä ajolla kävi vähitellen jalattomaksi. Sitä edelsi traktorikylvökoneen hankkiminen ja joidenkin hevosvetoisten koneiden muuttaminen traktorivetoisiksi.

30. 43. ja 49. Kedonkankaan Liinu ja Leanterin Martin, eli vuokraisännän Likka, viimeinen hevospari kyntöä, äestystä ja perunannostokoneen vetoa varten. Kuvattu 1950-luvulla.

Sivun alkuun