Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 42.

Miten varastoitte vilja-, peruna-, juurikas-, marja- ym. sadon? Mitä muutoksia varastoinnissa on aikananne tapahtunut? Vai ajatteko sadon suoraan pellolta tehtaalle, pakastamoon tms.? Mistä alkaen?

42. Vilja varastoidaan vanhoihin aittoihin, joista vanhempi on vuodelta 1751! Osa navetan rehuladossa olevaan siiloon, josta myllyn kautta syöttöön. Asunnossa on niinsanottu puolikellari oman käytön perunoiden ja juureksien säilömiseksi. Sokerijuurikas aumattiin peltoa sivuavan vanhan maantien reunaan tai pellolle silloin kun ei viety vaihtolava-autolla suoraan rautatieasemalle. Myytävä vilja vietiin suoraan kuivaamolta ostajalle.

Sinä aikana kun myytäviä tuotteita on ollut, ei suuria muutoksia ole tapahtunut.

28. 42. ja 78. Edessä vuonna 1751 rakennettu aitta ja vieressä vuokratilan nuorempi aitta. Aittojen vierekkäin olo kertonee siitä, että viisi sukupolvea taaksepäin kysymys oli yhdestä tilasta, Vanhastatalosta. Aitan ovenpäälle ajan tyyliin leikattu vuosiluku kertoo ainakin sen, milloin se on leikattu, mutta aitan nurkkien sulkasalvos viittaa asiantuntijoiden mukaan 1600-luvulle. - Vuonna 1990 Tunkkarin sukukokous pystytti muistokiven suvun ensimmäiselle tunnetulle asuinpaikalle, joka on kuvan aittojen takana pellolla, joen ja kuvassa näkyvän tien puolivälissä. Siellä kulki vanha pitäjäntie Kokkolasta Lintulahteen, nykyiselle Kyyjärvelle. Sen linjauksen teki 1700-luvun lopulla itse Anders Chydenius, Karlebyn kirkkoherra. Tien suunta näkyy maastossa ja pellon multakerroksessa vieläkin. - Aittojen edestä kulkee vanha valtatie 13, nykyinen Tunkkarintie.

Sivun alkuun