Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 40.

Onko tilallenne kuivuria? Lämmin- vai kylmäilmakuivuri? Milloin se on hankittu? Oletteko käyttänyt vuokrattua kuivuria? Milloin? Mitä siinä on kuivattu (viljaa, rypsiä, muita)? Onko ostaja (esim. sopimusviljelyssä) vaikuttanut kuivurin hankintaan? Miten? Miten viljelykasvien kuivaaminen on aikananne muuttunut? Miten sadon kuivatus järjestettiin tilallanne ennen koneistamista? Kertokaa tarkemmin.

40. Tilani on osakkaana yhteisessä lämminilmakuivurissa. Yhtymä perustettiin 1960-luvun puolivälissä ja ensimmäisenä koneistona oli 18 hehtolitran verkkosiilokuivuri. Sitä lämmitettiin puilla ja vilja käsiteltiin tuon ajan tapaan säkkitavarana. Kuivauksen aikana oli jonkun oltava koko ajan huolehtimassa tulipesästä. Vuonna 1967 ostettiin 50 hehtolitran jatkuvakierrätyksinen siilo-kuivuri ja rakennusta laajennettiin. Vuonna 1977 ostettiin toinen kuivauskenno, jolloin tilavuus laajeni 60 hehtolitraan. Vuokrakuivuria on tilapäisesti käytetty remonttien aikana. Omaa, tätä yhteistä, on pidetty käynnissä korjailemalla ja uusimalla kuluneita osia.

Ennen lämminilmakuivuria viljasato oli säiden armoilla lukuunottamatta ruista. Jopa kauppakuntoista heinänsiementä saatiin ulkokuivasta tavarasta. Joskus tosin jouduttiin timoteinsiementä levittämään riihenlattialle käänneltäväksi. Juuri ennen oman kuivurin hankintaa kuivatettiin muutama erä timoteita erään toisen viljelijän lavakuivurissa, johon hankimme verkon päälle juuttikankaan tätä varten. Vanhempaan, verkkosiilokuivuriin, teimme koko siilon kokoisen säkkikangas pussin, joka pudotettiin siiloon heinänsiemeniä kuivattaessa. Siilokuivurissa olemme kuivattaneet pieniä heinänsiemeneriä samalla kertaa siemenohrien kanssa. Erilleen olemme ne saaneet lajittelemalla lähellä olevan tullimyllyn triörilajittelijassa ensin ohran, ja sen jälkeen erikseen "rikkaruohonsiemenet", eli heinänsiemenet. - Kuivurissa molemmat käyttäytyvät suunnilleen samalla tavalla.

Viljan markkinointi enimmilläänkin on ollut niin pientä ja ostajina enimmäkseen yksityisiä, että se ei ole vaikuttanut kuivurinhankintaan. Edellä olen kertonut kuivauksen järjestämisestä aikaisemmin.

Sivun alkuun