Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 32.

Kertokaa nurmikasvien viljelystä. Mitä nurmikasveja olette viljellyt? Mistä alkaen? Kuinka suurella peltoalalla? Omaan käyttöön vai myytäväksi? Millaista lannoitusta käytätte nurmelle? Kuinka usein nurmet on lannoitettava? Mitä muutoksia nurmikasvien viljelyssä on tapahtunut?

32. Nurmet ovat aina kuuluneet kasvivalikoimaamme. Ainakin vuosisadan alkupuolelta lähtien siemenestä kylvettynäkin. Edellä olen kertonut viljelyn painopisteen siirtymisestä vieläkin nurmivaltaisempaan viljelyyn tilallamme. Pääkasvina on timotei ja lajikkeena Hankkijan Tammisto, ja viime kesänä kokeeksi lajike Rovaniemen timotei. Myös seoksia, joissa on mukana nurminata, käytetään varsinkin laitumen kylvössä. Viime kesänä lisäsimme joillekin palstoille kokeeksi vanhaan tapaan apilaa. Heinäala vuonna 1992 oli 23,50 hehtaaria. Kuivana korjattua heinää saatettiin joskus myydä 1970-luvulla ennen karjan lisäystä.

Lannoituksesta olen kertonut aikaisemmin kohdassa 20. Suurin muutos on se, että ajattelu heinän asemasta pelkkänä muun ohessa viljeltynä välttämättömänä lehmän pötsintäytteenä - edelläoleva hiukan karrikoiden sanottuna - on muuttunut siten, että nurmi mielletään karjatilan tärkeimpänä tuotantotekijänä. Heinää ruvettiin viljelemään eikä vain jätetty maata heinälle, kuten saattoi olla aikaisemmin. Timotein suuri valkuaispitoisuus oikein lannoitettuna teki siitä kasvin, johon voi erikoistua ja saada jopa elantonsa. Vanha, tuttu heinä sai ikäänkuin uuden statuksen täällä vanhalla sekaviljelyn alueella. Karjanhoidossa se merkitsi perinteisen lehmänpidon muuttumista maidontuotannoksi.