Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 27.

Viljelettekö tai oletteko viljellyt perunaa? Mitä lajiketta tai lajikkeita? Kuinka suurella alalla? Mikä lajike soveltuu parhaiten pelloillenne? Mistä hankitte siemenperunan? Miten perunanviljely on aikananne muuttunut? Mitä koneita käytätte tai olette käyttänyt perunanistutuksessa ja -nostossa?

27. Perunaa, päälyä, meillä viljeltiin vielä 1960-luvulla silloiseksi melkomoisia aloja. Ei kuitenkaan kahta kolmea hehtaaria enempää. Lajikkeena pääasiassa Eigenheimer-Lapuan Niku-Teiskon Eino, rakkaalla lapsella oli monta nimeä. Ruusulehti-lajiketta viljeltiin rehuksi. Tänne levisi myös Laivaperunaksi sanottu lajike, jonka kuori oli melkein musta, tumman sinipunerva. Se oli kohtalainen ruokaperunaksikin, ja isäni ja Severi-eno väittelivät aina Eigenheimerin ja Laivaperunan paremmuudesta. - Laivaperuna lienee tullut nimensä mukaisesti jonkun laivakeittiön matkassa.

Istutuslaite, sentapainen kuin kyselyvihkonne kuvassa, meillä oli, mutta korjuukoneissa emme edenneet heittopyöräkonetta pidemmälle. Toimitimme perunaa paikallissairaalaan ja jonkin verran muuhunkin myyntiin. "Pikkuperunat" ja muut lajittelujätteet ja lopulta pääsatoakin syötimme Teuva-merkkisellä höyrykeittimellä kypsytettynä lihotussioille, joita silloin pidimme. Siemen lajiteltiin omasta sadosta. Nyt viljelemme perunaa vain kasvitarhamitassa omaan käyttöön.

26. 27. Perunanistutus Haukka-istutuslaitteella, jossa perunat pudotettiin käsin syöttöputkiin perässä pyörivään rattaaseen asennetun merkkilaitteen räpsäysten tahdissa. Vasemmalla ahkeroi "kesäpäivämies", serkkuni Veikko Alanen ja toisella istuimella siskoni Ulla-Maija. Hanomagin ohjaimissa M.T. ja menosuunnassa näkyy isä-Veikko perunalaatikoiden ja -koppien parissa.

Sivun alkuun