Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 23.

Oletteko sadettanut peltojanne kuivana kautena? Mitä peltoja? Mistä alkaen? Miten sadetus on järjestetty? Millaisia kokemuksia Teillä on sadetuksen vaikutuksesta sadon määrään ja laatuun?

23. Vuonna 1970 ostimme Bauerin tehtaiden valmistamat sadetuslaitteet. Kalusto oli perinteinen, irtoputkistosta koottava laitteisto, vaimeasadettimilla. Vettä oli suurelle osaa pelloista riittävästi käytettävissä, virtaahan Vetelinjoki vieressä. Se on tosin lähes kymmenen metriä syvässä uomassa, joten jo pumppaus pellon tasalle hukkasi yhden baarin verran käyttöpainetta. Rakensimme lähelle vesirajaa kolmeen kohtaan pumppausta varten aseman, johon pumppua pyörittävä "eläketraktori" Hanomag ajettiin ahkeraan, mutta kevyeeseen työhönsä.

Ajattelimme, että juurikas hyötyisi sadetuksesta, niinkuin tietysti kuivimpina aikoina olikin. Yhtenä keväänä yöpakkasen ollessa käsillä pidimme kastelemalla hallaa kurissa osalla kylvöalaa. Sokerijuurikas erittäin syväjuurisena ei kuitenkaan ensimmäisenä kuivuudesta kärsi, ei varsinkaan hikevillä mailla kuten meillä on. Paras hyöty saatiin lopulta laitumien kastelusta. Suunnittelimme kiinteää runkoputkistoa kullekin pumppauspaikalle, mutta luovuimme lopulta koko kastelusta kohtuuttoman työläänä ja möin laitteiston paikalliselle mansikanviljelijälle, joka sitä oli jo monena vuonna lainannut.