Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 2.

Kenen nimissä tila nykyisin on? Entä silloin kun aloititte viljelyn? Missä asemassa itse olette tilalla (emäntänä, isäntänä, perheenjäsenenä)? onko tilanne ollut kirjanpito- tai mallitila? Mistä alkaen?

2. Tila on allekirjoittaneen nimissä yksin. Olin sen ostanut naimisiinmenoa edeltäneenä vuonna, joten vaimoni ei ehtinyt kanssaostajaksi. Isännyyden olen pitänyt hallussani, vaikka jouduin jo vuonna 1985 työkyvyttömyyseläkkeelle lonkkanivelien kulumisen takia. Se johti muutaman kuukauden välein molemminpuoliseen lonkkaleikkaukseen, jossa asetettiin kumpaankin lonkkaan totaaliproteesit alkuperäisiä korvaamaan.

Käytännön työt ovat pääosaltaan olleet toisten harteilla jo kahdeksan vuotta; ensin vaimoni ja peltotöiden osalta nuoremman veljeni, joka oli apuna sesonkitöiden aikana. Aikuisiksi varttuneet poikani ovat huolehtineet talon töistä parin viime vuoden aikana. Itse olen keskittynyt pitämään "putjettia tasapainossa", kuten naapurin nuoret miehet kauan sitten sanoivat vanhenevasta isästään. - Itselläni oli "pitkä nuoruus", kuten ennen vanhapoika Mikon-Matilla. Esikoiseni syntyi kun olin 44 vuoden ikäinen.

Minkäänlaisena kirjanpito- tai mallitilana tilani ei ole ollut. Sen sijaan viisikymmenluvulta lähtien tilallamme tehtiin laiduntarkkailun havaintoja, joiden pohjana oli laidunkonsulentin tekemä laidunsuunnitelma. Myöhemmin seuranta jatkui koko nurmiviljelyn tarkkailuna 1980-luvulle. Kuusikymmenluvulla osuimme moneksi vuodeksi maatalousneuvontajärjestön otantaan erilaisia tilastotietoja kerättäessä.

Sivun alkuun