Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 18.

Millaisissa lohkoissa peltonne ovat? Oletteko raivannut uutta peltoa tai niittyä? Milloin? Kuinka paljon? Kertokaa tarkemmin. Oletteko teettänyt viljavuustutkimuksia? Mistä alkaen? Kuinka usein?

18. Omat pellot ovat yhdeksässä lohkossa, mutta siten, että joitakin lohkoja erottaa vain peltotie tai kapea metsäkaistale. Varsinaista haittaa viljelylle ei lohkojen suurehkosta lukumäärästä mielestäni ole, sillä kauimpana olevallekin on matkaa vain runsas kilometri. Osaa lohkoista halkoo vilkas valtatie 13. Vuokramaat ovat yhtä lohkoa lukuunottamatta kaikki rajakkain omieni kanssa. (liitteenä viljelykartta)

Raivauksesta olen kertonut edellä. Mainittakoon vielä, että pieniä peltokuvioiden oikaisuja ja jonkin louhikon raivaamisia ja tasaamisia pelloksi olen tehnyt tavallisella traktorikalustollakin. Suurin oli korkeaan jokirantapenkkaan joskus syöpyneen vanhan vedenlaskusuunnan, luoman, tasaaminen ja ottaminen viljelykseen. Sen tein salaojituksenaikaisen "vapaavuoden" aikana. Varsinainen raivauskalusto on keventynyt ja nykyään - ennen raivauskieltoa - yleistyivät järeän peltotraktorin vetämät jyrsimet. Kyntäminen jätettiin myöhempiin viljelykertoihin. Puut ja kannot tietysti revittiin pois sitä ennen kantokoukuilla.

Viljavuustutkimuksia on tehty viiden vuoden välein vuodesta 1959 lähtien. Nyt uhkaa tulla katkos, kun maa routaantui niin varhain, että näytteet ovat vielä ottamatta!