Etusivulle
Edellinen sivu

Kysymys 12.

Oletteko osallistunut lapsille ja nuorille tarkoitettuun yhdistystoimintaan? Oletteko esim. ollut mukana maatalouskerhossa tai 4H-kerhossa? Milloin? Mitä viljelitte tai kasvatitte? Omaan käyttöön vai myyntiin? Mihin käytitte myynnistä saamanne rahat? Millainen kerhoneuvoja paikkakunnallanne oli? Kuinka usein hän kävi ohjaamassa toimintaa? Kertokaa yksityiskohtaisesti.

12. Sota-aikana 4H-neuvoi sikurijuuren kasvatusta ja taisipa joku kokeilla kasvitarhamitassa sokerijuurikastakin. Itse viljelin myös tupakkaa, kessua. Ainakin kolme lajiketta muistan: oli pyöreälehtinen, kessuksi sanottu Amersfort, jos nimen oikein muistan, ja aristokraattisemmat, suippolehtiset Havanna ja Virginia. Kotonani ei tupakoitu, mutta se ei estänyt viljelyä, katon alla tapahtunutta kuivausta, eikä lajittelua koon ja värin mukaan nipuiksi kauppakuntoon.

Saamani rahan käytin polkupyörän ostoon. Uusia ei saanut, mutta sotaan lähtenyt serkkuni oli tuonut omansa meille säilytettäväksi. Meillä oli kyllä omakin pyörä, mutta Hanneksen pyörä oikeine kumirenkaineen houkutteli silloin tällöin vähän luvattomaan käyttöön, ja niinpä isäni kirjoitti rintamalle ja teki pyöräkaupan, maksoi itse toisen puolen ja minä kerhoansioillani loput, ja niin sain ajaa oikein omallani. Kerhoneuvojien käynneistä jotakin oli edellä. Eräs heistä asuikin jonkin aikaa kotonani sodan aikana.

9. 12. ja 88. Halsuan 4H-laiset retkeilyllä syntymäkodissani Vanhassakevarissa elokuussa 1934. Oikealla neuvoja Lauri Toivola, keskellä humalien peittämän kuistin rapuilla isosetäni ja talon toinen omistaja Jonne Tunkkari.

Sivun alkuun