KAUSTISEN KALASTUSKUNTA
[ Kaustisen yhteisten vesialueiden osakaskunta ]

Vissavesi

Suuri ja mahtava Vissavesi, Kaustisen suurin järvi. Vuonna 1964 alijärven päälle valmistunut tekojärvi. Kalastuskunnan vesialueisiin kuuluu alle puolet nykyisestä järven pinta-alasta eli nämä vanhat alueet järven keskiosissa.
Pääosin, rakennetuilta osiltaan matalahko, mutta vanhan järven kohdilla vettä on useita metrejä.
Vesi on hyvin ruskeaa, tai paremminkin mustaa ja hapanta. Ravinnepitoisuudet ovat korkeat. Talven happitilanne on heikko - mikä osaltaan ehkäpä selittää oikukkaita pilkkisaaliita.
Kalastoon kuuluvat ahven ja hauki, sekä "uutena" tulokkaana lahna. Keväällä 2010 järvestä nimittäin saatiin yksi lahna ja komea sellainen, hieman päälle 7 kilon mörkö.
Vissavesi on ylivoimaisesti suosituin järvikohde kalastuspaikkana Kaustisella. Järvi on tunnettu myös maakunnallisella tasolla komeista pilkkiahvenistaan. Suurimmat jäälle vinssatut pilkkiahvenet lähentelevät 1,5 kiloa. Puolikoiset ovat arkipäivää - tai utopia, riippuen talvesta.Talvikauden kalastuksen tuloksellisuus on hyvin oikukasta ja riippuu ilmeisestikin hyvin merkittävästi järven kulloisesta happitilanteesta. Kalaa on jään alla paljon, mutta niiden ottihalut eivät ole suinkaan niin ennustettavat kuin useilla muilla kohteilla. Parhaita pilkkiaikoja ovat olleet ensijäät sekä keväällä lumien sulatessa ja hapettaessa järven vettä.
Ahvenen koko on selkeästi sykleittäin vaihteleva. Nyt parhaillaan eletään pienikoisen ja runsaslukuisen kalan aikaa, josta päätellen tulevina vuosina jossain vaiheessa vääjäämättä joku tulee "räjäyttämään pankin" ja nostamaan jäälle tai veneeseen valtavan läjän puolenkilon keskipannuahventa...
Haukea järvessä on myös runsaslukuisesti, mutta koko jää valitettavasti suurelta osin siihen "pyöränpumppu"-kaliiberiin. Särkikalojen poissaolo ruokalistaltako tekee hauen kasvesta kituisaa, vaiko jatkuva vedenpinnan sahaaminen, ken tietää...


Valtavan musta ja valtavan iso Vissaveden lahna.Takaisin etusivulle