Perhokalastuksen pm2012, Pohjanmaan vapaa-ajankalastajapiiri

Nyt saatavilla!: Perhonjoen TOP10 kisaperhot. Osta itsellesi varma setti pm-kisoihin, 10 ottiperhoa nyt vain
20 euroa. Made in Kaustinen. Perhojen myynnin koko tuotto käytetään kisaistutukseen!

redtag pupa, kuulaprince, vihiriä pupa, oliivi kumijalakapupa, GRHE, miniliitsi, oranssi fläsyliitsi, musta liitsi, tyhjennysliitsi ja musta kumijalkaliitsi. Vielä on jäljellä pari settiä alehintaan 20eur. Tilaa heti! Yhteystiedot sivun alaosassa.


...ja pakollisen mainoksen jälkeen itse asiaan:
TERVETULOA PIIRINMESTARUUSKISOJEN INFOSIVULLE!
Pohjanmaan pm-kisat, eli perhokalastuskilpailu nimeltänsä MozalaOpen2012, pidetään tänä vuonna sunnuntaina 8.päivä heinäkuuta Kaustisella Mosalankosken kulttuurimaisemissa Kaustisen kansanmusiikkijuhlien aattona.
Kilpailu on kaikille avoin, mutta piirinmestaruusmitalit jaetaan vain pohjanmaan vapaa-ajankalastajapiirin seuroihin kuuluvien kesken.
Tavoitteena on onnistua järjestelyiden, päivän kalakelin sekä kalojen ottihalukkuuden osalta siinä määrin kelvollisesti, että kaikille rohkeille kisailemaan uskaltautuneille jäisi tapahtumasta mukavia muistoja ja jotain kotiin vietävää. Saalistavoitteena on vaatimattomasti ja leikkimielin edellisten kisojen lohikalasaaliin tuplaaminen... saas nährä miten käy. Mutta siihen informaatioon, olkaapa hyvät. Ja lisätietoja saa kysymällä!


Kilpailun säännöt:
(Huomio huomio: Seuraavassa on varsin pitkä lista kilpailusääntöjä. Ei kuitenkaan kannata missään nimessä jättää osallistumista väliin "sääntöviidakon" vaikean tulkittavuuden vuoksi, sillä nämähän ovat suurelta osin aivan wanhoja tuttuja perusjuttuja ja itsestäänselvyyksiä, jotka on vain haluttu tuoda esille epäselvyyksiä poistamaan!)
Kilpailun järjestäjä: Perhonjokilaakson Perhokalastajat ry
Kilpailupaikka: Perhonjoen Mosalankoski. Sijaitsee Kaustisen keskustan välittömässä läheisyydessä. Opastus 63-tieltä.
Kilpailuaika: Su 8.7.2012 kello 11.00 - 16.00. Siirtymäajat pooleille 15 minuuttia. HUOM! Ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, ehtii paikan päällä vielä klo 10.45 saakka.
Sarjat (ja osallistumismaksut): Yleinen (20 euroa) ja nuoret alle 18v (10 euroa).
Kilpailukalat: Kaikki kalat. Taimen ja harjus on vapautettava välittömästi mittauksen jälkeen.
Muita tietoja:
- Kalastus perhokalastusvälineillä, virveli-pallokoho tms. viritelmiä ei hyväksytä!
- Perukkeessa saa käyttää enintään kolmea (3) perhoa samanaikaisesti. Perhojen sijaintia perukkeessa ei ole rajoitettu. Perhojen kokoa ei ole rajoitettu.
- Perhoja saa painottaa. Perukkeessa ja siimassa saa käyttää painoja (lyijyhauli tms).
- Väkäsellisiä koukkuja saa käyttää, mutta väkäsettömien käyttöä suositellaan.
- Kahlaaminen on sallittua joen keskivirtaan asti. Joen ylittäminen on sallittua vain merkityissä ylityspaikoissa, jotka tulevat mitä ilmeisemmin sijaitsemaan pohjapadolla ja toinen kosken alaosassa.
- Kalastusalue on poolitettu (noin 15 poolia molemmilla rannoilla). Kalastus aloitetaan arvonnan mukaisesti saadusta poolista, mutta poolia saa vaihtaa vapaasti jakson aikana tyhjillään oleviin pooleihin. Yhdessä poolissa kalastaa aina vain yksi kalastaja kerrallaan. Toisin sanoen kalastajien väliin on aina jäätävä vähintään yksi poolirajakeppi. Siis toimitaan samoin kuin onkikilpailuissa tapana on.
- Poolia tulee vaihtaa aina saadun yhden lohikalan tai kahden muun kalan jälkeen. Pooliin voi palata takaisin puolen tunnin kuluttua tai aiemmin, jos joku toinen kalastaja on sen välillä kalastanut.
- Kirjolohet saa vapauttaa mittaamisen jälkeen, tai ottaa vaihtoehtoisesti ylös. Taimen ja harjus on aina vapautettava mittauksen jälkeen. Mittauksen suorittaa toinen kalastaja (tai ylimääräinen valvoja). Muut kalat otetaan ylös.
- Kilpailijoiden harjoittelukielto Mosalankoskella alkaa Keskiviikkona 4.7. kello 00.00. Harjoittelukiellon aikana koskella kalastaneet henkilöt tullaan sulkemaan ulos kilpailusta.

Kilpailun kulku tiivistettynä:
Jaksojen aloituspoolit arvotaan ilmoittautumisen yhteydessä. Poolia saa vaihtaa jakson aikana vapaisiin pooleihin.
Kilpailussa kalastetaan perhokalastusvälineillä kaksi kahden tunnin pituista jaksoa.
Jaksojen yhteenlasketut sijoituspisteet ratkaisevat kilpailun tuloksen.
Yksittäisen jakson paremmuuden ratkaisee ensin lohikalat ja sen jälkeen muut kalat kalojen yhteispituusjärjestyksessä. Kaloja ei siis punnita, vaan mitataan pituus.
Jaksojen välissä on tunnin tauko, jonka aikana mitataan ensimmäisen jakson kalat ja siirrytään 15 minuuttia ennen toisen jakson alkua toisen jakson aloituspoolille.


Aikataulu:
10.00 - 10.45 Ilmoittutuminen Mosalankosken myllyllä. Osoite on myllytanhut, Kaustinen.
10.45 Siirtyminen ensimmäisen jakson aloituspoolille.
11.00 - 13.00 Ensimmäinen kalastusjakso.
13.00 - 13.45 Tauko ja kalojen mittaaminen myllyllä.
13.45 Siirtyminen toisen jakson aloituspoolille.
14.00 - 16.00 Toinen kalastusjakso.
16.00 Kalojen mittaaminen myllyllä, tulosten laskeminen ja julkistaminen. Palkintojen jako noin kello 17.

Poolit:

Kilpailussa kalastetaan Mosalankosken molemmilta rannoilta. Koskialue on poolitettu. Pooleja on noin 15 kummallakin rannalla. Kalastaminen on sallittu keskivirtaan asti. Keskivirrassa on merkkeinä oranssit kepit/"mehutörpöt" noin 50 metrin välein. Kosken ylittäminen tapahtuu myllyn pohjapatoa pitkin. Toinen ylityspaikka on kosken alaosassa. Muualta joen ylittäminen on kielletty!

Harjoittelu:
Mosalankoskella on kilpailijoiden harjoittelukielto keskiviikosta 4.7. kello 00.00 alkaen. Muilla Perhonjoen koskilla saa kalastaa harjoittelukieltoaikana. Mosalankoski on yksi Kaustisen kalastuskunnan hoitamista kalastuskohteista, jossa kalastamiseen tarvitaan kalastuskunnan lohikalalupa. Kirjolohta istutetaan aiemmin kesällä ja kalastuskausi alkaa joskus touko-kesäkuun vaihteessa, lisätietoja löytyy kalastuskunnan nettisivuilta.

Ennakkoasetelmat ja salaiset(??) vihjeet kisaan:
Paikka on Mosalankoski ja lähestymme heinäkuun puoltaväliä: Tiedossa siis mitä ilmeisemmin pieni virtaama ja lämmin vesi. Rantakasvillisuus on erittäin vehreää ja jostain leirintäalueen suunnalta kaikaa etäisesti pelimannien soittoa, ehkäpä vetävät viimeisiä treenejä huomenna alkavia vestivaaleja ajatellen...

Kisaistutus on tehty edellisellä viikolla (jos vaan päivälämmöt ym. seikat mahdollistavat kalankuljetuksen!), joten kalaa joessa kyllä on. On kirjolohta, lahnaa, särkeä ja ahventa sekä ehkäpä kilpailun kannalta pienemmässä merkityksessä haukea, salakkaa, säynävää ja pasuria. Taimenta tai harjusta tuskin kukaan saa koukkuunsa tarttumaan.
Suurin osa kilpailijoista keskittyy kirjolohen kalastukseen - mikä lieneekin ihan kelpo valinta, varsinkin ensimmäisellä jaksolla. Toivoa sopii, että lohikala todellakin on syönnillään niin, että mitalit pannaan jakoon jalomman kalan saalistajien kesken.
Unohtaa ei sovi tietenkään osaston "muut kalat" -kohteita: Särkeä, ahventa ja pikkulahnaa löytyy koko koskialueelta isommissa ja pienemmissa parvissa ja näistä kaloista osaava onkija saa koottua ison pituuspistepotin lyhyessäkin ajassa. Oman mausteensa ja mielenkiinnon tuo kookkaampi lahna, joita koskialueella liikkuu pienissä parvissa aivan varmasti, mutta missä ja kuinka aktiiisena, sitä on mahdotonta arvioida etukäteen. Päivän säätila tullee vaikuttamaan erittäin merkittävästi lahnan ottihalukkuuteen.

Entäs mitä siiman päähän? Perhonjoella toimivat aivan samat perhot, kuin muissakin koskivesissä. Tosin veden tumma sävy on syytä pitää mielessä perhovalintoja tehdessä. Isoille kaloille liitsiä ja pienille kaloille nymfiä, pupaa ja larvaa. Näinhän se perussääntö mennee. Nyt vielä jos palataan alkuun, eli joessa pieni virtaama ja lämmin vesi, voimme arvella kaikenkokoisten kalojen pitävän pienistä perhoista ainakin. Hyvällä syönnillä niistä liitseistäkin... Vai miten se olikaan?

Mikä ihmeen MozalaOpen2012 ?:
Nykypäivänä kun on muotia antaa erinäisille vähäpätöisimmillekin tapahtumille ja kilpailuille nimityksiä, niin miksi ei myös näille pm-kisoille? Seuran jäsentenvälisiä perhokisoja on ongittu jo vuosia Mosalankoskella "Mosala Open"-nimikkeellä. Siitä siis lainaamalla ja pikkaisen ehostamalla nimi myös näille pm-kisoille - ja MozalaOpen2012 on valmis!

kilpailukortti[pdf]

Yhteystiedot:
Mika Yli-Soini
puh. 045 1316175
mikayl@kase.fi

Katso myös muut kisat Perhonjoella:
pm-kisat 2007
pm-kisat 2010
Perhonjoen sm-karsintojen infosivut

Yhteistyökumppanina kisoissa: Perhonjokilaakson LähivakuutusyhdistysKeväistä yleisnäkymää kansanlääkintäkeskuksen pihalta kuvattuna.


Pohjapadolta alavirtaan


Niskaa, pohjapato ja pohjapadon alapuolista koskea.


Lompoloa sähkölinjan alta.


Talvista Mosalaa pohjanpadolta alavirtaan tammikuussa 2012.

Mietovirtaista kilpailualueen alaosaa "mutkan" tienoilta.

Takaisin etusivulle