KAUSTISEN KALASTUSKUNTA
[ Kaustisen yhteisten vesialueiden osakaskunta ]

MERITAIMEN NOUSEE PERHONJOKEEN

Perhonjoella, Pirttikosken voimalan alapuolella on suoritettu vuosina 2011-2015 meritaimenen koekalastuksia. Koekalastus on tehty verkoilla ja tietenkin ELY-keskuksen luvalla. Saaliiksi on saatu useita merestä nousseita ja Kaitforsin kalatien kautta yläjuoksulle nousseita meritaimenia. Voimme siis todeta kalatien toimivan otollisissa virtaamissa sekä tulijoita olevan jokilatvojen kutualueille, mikäli siihen mahdollisuus annetaan. Alla lyhyt raportti ensimmäisen vuoden koekalastuksen tapahtumista:

Loppukesällä alajouksulta alkoi kuulua epäilyttävän tuntuista huhua meritaimenista, joita olisi noussut sankoin joukoin aina Alaveteliin saakka. Olipa kuulemma kaloja noussut rannallekin asti iso läjä. Hommaan alkoi pikkuhiljaa tulla mukaan todenpäräisyyden tuntua ja viimeistään siinä vaiheessa, kun alettiin suunnitella koekalastusta Pirttikosken tuntumaan. Kaloja olisi mitä todennäköisimmin noussut yli Kaitforsin kalaportaan ja ihan näköhavaintojakin olisi tehty Pirttikosken padon tuntumasta.

Kun koekalastus taimenen rauhoitusaikana sai ELY-keskuksen siunauksen, ei ollut vaihtoehtona kuin tarttui toimeen ja heittää verkot jokeen.
Lokakuun puolivälissä Pirttikosken alla eräänä lumisen loskaisena päivänä pidettiin muutamaa verkkoa muutama tuntia ja saalista tuli!

Koekalastuksen tuloksena voimme todeta ja näyttää meritaimenen nousun olevan totista totta ja kalaportaan Kaitforsissa toimivan. Ainakin otollisilla virtaamilla. Eli silloin, kun vettä on riittävästi.

Muistutuksena vielä, että taimenellahan on kuturauhoitus syys-marraskuussa, jona aikana kalastus on kiellettyä ilman ELY-keskuksen kalatalousyksikön myöntämää erityislupaa.

Paikallislehden juttu aiheesta

Muutama räpsy päivän tapahtumista:

Päivän ensimmäinen, 59cm uroskala:


Tällä reilu kuuskymppisellä uroksella oli lähetin:


51cm mätikala sakeassa lumisateessa:Takaisin etusivulle