KAUSTISEN KALASTUSKUNTA
[ Kaustisen yhteisten vesialueiden osakaskunta ]

Kaustisen kosket - koskikierros Perhonjoella

Perhonjoki on tyypillinen Pohjanlahteen laskeva ruskeavetinen pohjalainen joki. Perhonjoki virtaa keskiosillaan pääasiassa peltojen keskellä ja rantoja reunustaa tuuheat lepikot. Olemme keskellä keskipohjalaista kulttuurimaisemaa!

Virtaaman vaihtelut ovat yllättävän nopeita ja merkittäviä, joten koskelle saapuva kalastaja kohtaa toisinaan tilanteen, että vettä tuntuu olevan joko liikaa tai liian vähän. Vesimäärän vaihtelut johtuvat valuma-alueen tehokkaasta ojittamisesta sekä voimakkaasta säännöstelystä ja siitä ettei luonnonmukaisia järvialtaita ylipäätään juurikaan matkalta löydy.

Kuten edellä mainittiin, joen valuma-alue on tehokkaasti ojitettu, joten humusta sekä ravinteita riittää.
Happamuus on iso ongelma joen alaosan alunamailla, ei tosin vielä Kaustisen korkeuksilla.
Vanhat konkarit muistavat asioiden olleen silminnäden huonommassa kunnossa aikoinaan, joten parempaan ollaan menossa, toivottavasti. Säädökset ja asenteet muuttuvat hiljalleen ja veden laatu samalla arvokaloille elinkelpoisempaan suuntaan.

Vaikka edellä tartuttiinkin vedenlaadullisiin ongelmiin ja joen käyttöä rajoittaviin tekijöihin, niin on syytä muistaa ja korostaa, että Perhonjoki on kuitenkin ihan kelpo kalastuspaikka varsinkin alueellisesti suhteutettuna. Ei näitä Pohjanmaan jokia voi, eikä ole syytäkään verrata pohjoisen kirkasvetisiin virtoihin.
Kaustisella kalastuskunnan hoitokunta on jo vuosia tehnyt määrätietoista työtä (talkoita siis) tavoitteena pitkäjänteinen kalastusmahdollisuuksien kehittäminen paikallisesti. Jokivarren istutuskohteissa on esimerkiksi tehty kalastajien kulkua helpottavia raivaustoitä sekä opasteita ja tienviittoja on hankittu kalastuspaikoille.
Lohikalojen istutuksia tehdään talouden puitteissa maksimaalisesti eli kaikki lupatulot palautuvat istutuksina takaisin vesiin. Sekä onkikokoisena kalana, että myös poikasistukkaina.

Sitten hieman käytettävistä välineistä: Ruskehtavan veden ansiosta ottaviksi perhoiksi on havaittu tummasävyiset sekä räikeitä fluorivärejä sisältävät taikka kokonsa puolesta erottuvat perhot. Esimerkiksi musta, oranssi tai valkoinen leech kirjolohelle ja tummat, kookkaat elävät streamerit, kuten puppelit ja zonkerit taimenelle. Myös pinnassa uitetut tinselit ja surffilaudat ovat olleet kertakaikkisen tehokkaita oikeissa olosuhteissa. Kalaa on tullut toki myös muillakin perhoilla; ainakin vihertävät kuulapupat ja klinkhämerit ovat toimineet oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Lippamiehet ovat tehneet tulosta kirjolohille yleisesti tunnetuilla tuotteilla myös Perhonjoella. Punainen lotto etupäässä, sekä muut raikeät pienehköt uistimet kelpaavat unohtamatta tummasavyisiä vaihtoehtoja vieheiden väriskaalassa.

Markunkoski
Markunkoski on kahden koskipätkän ja usean nivan sekä välisuvantojen ja saarten muodostama monimuotoinen kokonaisuus Järvelän riippusillasta ylävirtaan aina Kaustinen - Veteli kuntarajalle saakka. Ranta-asutus varsinkin Järvelän kylän puolella ja toisaalta pihojen ulkopuolisten alueiden hoitamattomuus ja uskomattoman tiheät pensaikot vaikeuttavat huomattavasti rannassa kulkemista. Parhaiten kosken tavoittaakin alaosiltaan riippusillan tuntumasta. Länsipuolen rannalle olemme raiavnneet kevyttä poluntapaista sillalta aina pitkälle saaren yläpuolelle saakka.
Kalasto koostuu pääasiassa kirjolohista sekä harvalukuisemmin taimenesta, joko luonnonkaloista tai poikasena istutetuista. Lisäksi saattaa siimaan saada virran tuoman istukastaimenen ja istutusten peruja olevan sattumaharjuksen. Muiden joen koskien tapaan haukea ja muuta vähempiarvoista kalaa löytyy, ja aivan kovistakin kuohuista, varsinkin lämpimällä vedellä.
Kosket on kunnostettu koneellisesti vuosituhannen vaihteessa, joten kiviä ja kuoppia koskissa riittää kalastajien koluttavaksi. Tästä johtuen erityisiä ottipaikkoja on vaikea nimetä, koska taimen saattaa iskeä lähes mistä tahansa, riippuen vedenkorkeudesta. Kirjolohia tapaa useimmiten koskipyrähdysten alta, niskoilta ja nivoista. Joka tapauksessa tälläkin koskella on ne tietyt soveliaimmat olinpaikat kaloille ja aktiivinen kalastus tuottaa tulosta.
Kalastus aloitetaan useimmin Riippusillalta. Auto on pysäköity sillan tuntumaan Järvelän kylän puolella olevalle leventymälle ja sillalta saa hyvän tuntuman päivän vallitsevaan tilanteeseen; vedenkorkeuden ja muut mahdolliset kalastajat näkyvät hyvin sillalle ja näiden havaintojen perusteella usein on helppo päättää kalastustaktiikan ja aloituspaikan. Sillan alapuolella on koskenalus, josta löytyy isoja kivia, kuoppia ja useita luppuliukuja sekä sillan tarjoama varjo, joten kalaa uskoisi aina löytyvän alimpien koskikivien tuntumasta. Heti sillan yläpuolella koski on leveimmillään ja näillä kohdin suurimmat vesimassat ovat rantojen tuntumassa, keskellä on matalampaa ja isoja kiviä. Ylempänä koskessa päävirta on joen keskellä ja näillä niskan alapuolisilla osilla on myös pari hienoa poolia. Kosken niskalla, saaren alapäässä on varteenotettava kalapaikka, mataluudestaan johtuen kuitenkin pääosin korkeanveden aikaan. Pitkähkö saari jakaa alemman kosken yläosan kahteen uomaan, joista pienempi uoma on erittäin vähän kalastettu ja näin saattaa tarjota yllätyksiä ryteikössä viihtyvälle kalamiehelle. Isompi haara on hyvin vaihtelevaa ja paikoitellen erittäin syvää virtaa. Kosken niskalta, heti saaren yläpuolelta alkaa parisataametrinen rauhallisempi osuus josta löytyy kaksi nivantapaista, kunnes saavutaan ylemmän kosken alle. Ylemmälle koskelle kannattaa mielestäni kulkeä joen länsirantaa, koska itärannalla on enemmän kulkua vaikeuttavaa asutusta. Ylempi koski on luonteeltaan hieman rauhallisempi, ja varsinkin yläosiltaan Perhonjoen keskivertokoskea huomattavasti syvempi. Niska on syvä ja murtuu hitaasti isojen kivien lomitse koskeksi - erittäin houkuttelevan näköinen kokonaisuus. Näillä seuduilla kalastuspaine on lisäksi uskoakseni olemattoman vähäistä. Joki jatkuu ylävirtaan Kaustisen puolella muutaman sadan metrin matkan lyhyiden nivojen ja suvantopätkien nauhana.

AJO-OHJE MARKUNKOSKELLE:
13-tietä Kaustisen liikenneympyrästä 3,7 km Vetelin suuntaan, käännytään Jehovan todistajien valtakunnansalin kohdalta vasemmalle Riippusillantielle. Silta ja koski suoraan edessä noin 200 metrin päässä. Joki ei näy risteykseen.



Kuvaa Markunkoskelta alimman kosken niskalta alavirtaan Riippusillalle:


Mosalankoski
Mosalankoski on pohjapadottu kolmisensatametrinen vaihtelevavirtainen koski-niva-alue. Erinomainen lähikalastuspaikka, koska saavutettavuus on hyvä, rannoilla ei ole asutusta ja saalisvarmuus on istutusten jälkeen lupa-alueen parhaimpia. Kalasto koostuu tankkiauton tuomasta kirjolohesta sekä peruskaloista.
Mosalan kalastus aloitetaan perinteisesti myllynsaaren betonilaatalta, jossa viivytään rauhassa muutaman minuutin ajan tarkkailemalla niskan tapahtumia, josko mahdollisesti pintovia kaloja olisi liikkeellä. Samalta paikalta voi bongata käytännössä kaikki muut kalastajat ja näin selvittää aloitustaktiikkaa illan onginnalle. Laatoilla kannattaa liikkua varovasti, sillä pohjapadon tuntumassa viihtyvät kalat ovat usein melkoisen arkoja!
Pohjapadon yläpuoli on mielestäni koko lupa-alueen ainoa paikka, missä tarvitaan pitkiä heittoja - ja täälläkin vain siksi, ettei tarvitse pukea kahluuhousuja jalkaan. Ykköslaatalta heittospesialistit kykynevät kalastamaan käytännössä koko niskan tanssikengät jalassa neppailemalla heittosiimat pihalle pinturi perukkeen päässä ylemmän kiviriutan yläpuolen montussa pintovien arkojen kirjolohien kiusaksi... Meitä heikompilahjaisia heittäjiä lohduttanee tieto, että niska on kalastettavissa kahluuvarusteilla korkeallakin vedellä läpi joen. Niska on ehdottomasti paikkakunnan ykköspintaperhostelupaikka, mutta mitä pidemmälle istutuksista mennään, sitä aremmiksi kalat käyvät.
Pohjapadon alla on lyhyt kiivaampi osuus, joka kuitenkin nopeasti rauhoittuu lompoloksi myllysaaren alapäässä. Lompolo on itäpuoleltaan melko matalaa vettä ja kalastus kannattanee keskittää länsirannan tuntumaan ja heti kosken alle. Lompolon alaosassa, pari kesää sitten poltetun rantasaunan kohdilla virta jakaatuu kolmeen uomaan, joista itäisin on pääuoma eli altinmonttu. Länsipuolella tulee vastaan kaivettu iso koskesta erilleen pengerretty kuoppa, uimapotti. Pääuoma kulkee kosken itärantaa uimapotin ohitse. Tämä osuus pääuomassa on hitaahkoa, isojen kivien rikkomaa vaihtelevansyvyistä virtaa, josta usein iskee pirteä kirjolohi perhoon kiinni. Uimapotin jälkeen koski kaartuu itään ja jatkuu rauhallisena, isojen kivien rikkomana virtana vajaan sadan metrin matkan ennen Pirttikosken voimalaitoksen suvantoa.
Länsirannalla on hyvä polku koko kosken matkalla sekä uimapotin kohdilla rantatörmän päällä Kansanlääkintäkeskus sekä Mosalan leirintäalue. Kalastuspaine keskittyy enimmäkseen yläosille, niskan ja lompolon tienoille.


AJO-OHJE MOSALANKOSKELLE:
Kaustisen ns. Kappelin liikenneympyrästä Varilan suuntaan noin 800 metriä, käännytään tien vasemmalla puolella sijaitsevien Kansanlääkintäkeskuksen ja Mosalan leirintäalueen jälkeisestä liittymästä vasemmalle ja jatketaan talojen välistä suoraan parisataa metriä huonoa peltotietä kosken niskalla sijaitsevalle myllylle. Joki ei näy risteykseen.



Vähälumista ja vähävetistä Mosalaa Kansanlääkintäkeskuksen pihalta huhtikuussa 2006:


Nikulan kosket
Pirttikosken voimalaitoksen alapuolella joki asettuu pitkällä matkalla suvantomaiseen kulkuunsa, kunnes vetovoiman pakottamana reippaan kilometrin ennen Nikulan kylää alkaa nivojen jatkuva juoksu aina maantiesillan yläpuoliselle myllynkoskelle, jossa vesi ensimmäisen kerran kunnolla ryöpsähtää kohti pohjanlahtea. Myllynkoski on leveä ja matala sekä ihmiskäden voimin myllysaarella jaettu lyhyt koskirykäys. Suurin vesimassa liikkuu länsipuolen uomassa, joka onkin näin todennäköisin - ja kalastetuin taimenen olinpaikka. Myllykoski on kauttaaltaan matalaa vettä, eli ehkä paremminkin poikasaluetta. Koskenalus on länsipuoleltaan erittäin matalaa, mutta itärannan tuntumassa löytyy syvempää vettä aivan riittämiin. Myllykosken alapuolinen reipasvirtainen kapeahko moniulotteinen suvanto ui joen ylittävän sillan alitse Kuorikoskeksi. Suvannon kalastaminen onnistuu parhaiten länsirannalta.
Maantiesillan varjossa, sen alapuolella Kuorikosken niskalla on korkealla vedellä hyvin houkuttelevan näköinen perhon uittopaikka. Sillan alla olevan keskiriutan pituudelta virta pysyy rikkoutumattomana ensimmisille isommille kiville saakka, josta alkaa lyhyt ja kiivas koskipätkä. Kuorikikoski on lyhyt, vaihteleva, isohkojen kivien rikkoma koskipätkä, josta löytyy monimuotoista virtaa niin isoille nousutaimenille, kuin poikasille. Rannat ovat asutut, mikä asettaa kalastukselle omat rajoitteensa.


AJO-OHJE NIKULAN KOSKILLE:
13-tietä Kaustisen liikenneympyrästä noin 7 km Kokkolan suntaan, käännytään oikealle Nikulaan. Ajetaan noin kilometri ja tie ylittää joen. Jatketaan ettenpäin T-risteykseen, josta käännytään oikealle. Ajetaan parisataa metriä ja käännytään oikealle kotirannantielle, ajetaan suoraan jokea kohti rantapellon penkereelle ja kävellään viimeiset 30 myllykoskelle.



Kuvassa Kuorikoski, eli Nikulan sillan alapuolinen koski:


Ojalankoski
Ojalankoski on lupa-alueen alimmainen, lyhyehkö vajaa kolmisataametrinen reipasvirtainen koski, josta löytyy kiviä, kuoppia, peilejä ja vaihtelevaa virtausta koko matkalta rannasta rantaan. Koski on kunnostettu vuosituhannen vaihteessa.
Kalasto on viime vuosina koostunut taimenesta sekä kirjolohesta, jota kalastuskunta vuosittain koskeen istuttaa. Koskeen tehdään myös taimenen poikasistutuksia. Kaitforsin voimalaitoksen ohittavan Sääkskosken kalatien valmistumisen jälkeen on ollut mahdollisuus odottaa koskesta tärppäävän myös merikalan, sillä Ojalankoski on ensimmäinen koskipaikka kalatien yläpuolella Perhonjoen päähaarassa. Joka kesä saadaan merkkejä myös parempikuntoisista taimenista, jotka todennäköisesti ovat ylävirtaan pyrkimässä vietettyään talven keskiosan järvillä ja pitkillä suvannoilla.
Itärannalla kosken yläosilla on asutusta rannan läheisyydessä ja länsirannalla on kosken alaosassa mökki aivan rannan tuntumassa. Jokainen herrasmieskalastaja pyrkii tietenkin liikkumaan koskella niin, ettei ranta-asukkaille aiheudu kalastajista ylimääräistä häiriötä.
Sitten itse kosken kalastukseen ja ottipaikkoihin: Kosken niska on houkuttelevan näköinen, mutta valitettavan matala. Itärannan ison kiven kohdilla oleva monttu on varsinkin kirjolohien suosiossa. Tämän jälkeen niska ja yläkoski jatkuu matalana aina joen ylittävälle sähkölinjalle saakka lukuunottamatta kaivinkoneen tekemiä yllättäviä, luonnottomia monttuja. Sähkölinjalta aina ojansuupoolin yläpuolen onkikivelle saakka koski on isojen kivien sirpaloimaa, mielestäni vaikeasti kalastettavaa vettä. Pintakiviä on kauttaaltaan erittäin paljon ja tehokas kalastus vaatii lyhyitä tarkkoja heittoja.
Koski kaartaa edelleen voimakkaasti oikealle ja saavumme kosken puolivälissä sijaitsevalle poterolle eli ojansuupoolille. Ojansuupooli on saanut nimensä tällä kohdin joesta erkaantuvan sivuhaaran johdosta. Pooli on erinomainen nousevan taimenen ja laskevan kirjolohen pysähdyspaikka ja uskaltaisin väittää siinä olevan aina lohikalaa, kesäkaudella tietenkin.
Poolin jälkeen alkaa kiivasvirtainen kapea kovakoski, joka tippuu hyllyinä laiturikiven alla olevaan rahoittavaan kimmonmonttuun itärannan nuotiopaikan kohdille. Nämä kovankosken taskut tarjoavat Perhonjoen parasta pocket-kalastusvettä ja itse asiassa koko koski on kuin luotu lyhyisiin heittoihin eli pocket-kalastukseen. Laiturikiven päällys on kalapaikkana erinomainen sopivalla vedellä, ja kimmonmonttu sen näköinen, aina. Tämän jälkeen koski tarjoaa pari hyvää monttua kahlaavalle kalastajalle, ennen kuin tippuu nopeasti alapuoliseen suvantoon. Eräät ovat pitäneet näitä loppuliukuja kosken parhaimpina...
Kosken alapuolinen suvanto kätkee syvyyksiinsä kookkaita haukia, joita kannattaa käydä narraamassa perholla kahlaamalla kosken alla olevalle isolle kivelle, sillä perhonheitto on melko vaikeaa suvannon rannoilta.

AJO-OHJE OJALANKOSKELLE:
13-tietä Kaustisen liikenneympyrästä kymmenisen kilometriä Kokkolan suuntaan, käännytään oikealle Salonkylään, ajetaan mutkittelevaa tietä kolmisen kilometriä, yli sillan ja noin 400m sillasta eteenpäin käännytään vasemmalle Prellinsaarentielle. Koulu löytyy tien päästä, auto jätetään koulun pihalle ja koulun länsipuolelta kävellään pellonreunaa koskelle.

Eniron karttahakutoiminnolla hakusanaksi "prellinsaarentie, kaustinen".


Kaunis kesäilta Ojalankosken peilityynellä niskalla:


Takaisin etusivulle